Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fox News: Γιατί η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη της Κίνας

Fox News: Γιατί η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη της Κίνας
Εάν η Ουάσιγκτον μπορέσει με κάποιο τρόπο να πραγματοποιήσει συμφωνία με την Πιονγιάνγκ, ο γεωπολιτικός χάρτης θα επαναπροσδιοριστεί
Φανταστείτε ότι χάρη στη διπλωματική επινοητικότητα, τις μοναδικές προσωπικότητες και την ιστορική προθυμία να εξαφανιστούν οι εντάσεις στη βορειοανατολική Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πείθει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un να πράξει το αδιανότητο και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του όπλα.
Ενώ είμαστε ακόμα μακριά από μία συνάντηση μεταξύ των δύο, πόσο μάλλον από το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, μπορούμε να ονειρευόμαστε λίγο.
Εάν η διοίκηση Trump μπορέσει με κάποιο τρόπο να πραγματοποιήσει την ύστατη συμφωνία, ο γεωπολιτικός χάρτης θα επαναπροσδιοριστεί, καθώς η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ασία θα ενισχυόταν δραματικά, απαλλάσσοντας τον πλανήτη μας από έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλειά του.
Και τίποτε δε θα τρομοκρατούσε περισσότερο την Κίνα, με το λόγο να είναι προφανής, εάν το σκεφτεί κανείς.
Η αστάθεια που φέρνει η Πιονγιάνγκ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει στην Κίνα να επιτύχει πολλούς από τους στόχους της σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Εάν αφαιρεθεί η βορειοκορεατική κρίση από την Ασία, η Ουάσιγκτον θα έχει το οικονομικό, διπλωματικό, πολιτική και, πάνω από όλα, στρατιωτικό εύρος ώστε να αναχαιτίσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σε όλη την Ασία.
Η Κίνα έχει επωφεληθεί στο παρελθόν από τις περιπτώσεις όπου οι ΗΠΑ έστρεψαν αλλού τη διπλωματική τους προσοχή.
Μόλις μερικούς μήνες πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου είχαν αυξηθεί, μετά την κατάρριψη αμερικανικού αεροπλάνου από κινεζικό αεροσκάφος, γεγονός που είχε οδηγήσει την Ουάσιγκτον να ξανασκέφεται τις σχέσεις της με το Πεκίνο.
Ωστόσο, μετά την πτώση των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ σε πόλεμο ενάντια της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο, η Κίνα ήταν σε θέση να «χτίσει» στην οικονομική και στρατιωτική της δύναμη, καθώς η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη αλλού.
Μία στροφή των ΗΠΑ στα θέματα εθνικής ασφάλειας σημαίνει αρχικά ότι η χώρα δεν θα εισθάνεται πλέον «υποχρεωμένη» απέναντι στην Κίνα για την βοήθειά της στο ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.
Ενδεικτικά, ορισμένες περιοχές στις οποίες η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να κάνει την Κίνα να υποχωρήσει:
Νότια Σινική Θάλασσα: Οι ΗΠΑ θα μπορέσουν πλέον να πραγματοποιήσουν μία ορθή προσέγγιση ώστε να αποωθήσουν την κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή, όπου το Πεκίνο έχει κατασκευάσει τεχνητά νησία ώστε να εξασφαλίζει την κυριαρχία της στη θάλασσα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Ταϊβάν: Η Ουάσιγκτον θα είναι επίσης σε θέση να βοηθήσει την Ταϊβάν να εξασφαλίσει τη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική της ελευθερία ώστε να επιβιώσει, με τις δύο πλευρές να ενισχύουν σημαντικά τις σχέσεις τους.
Ανατολική Σινική Θάλασσα: Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα μπορέσουν επιτέλους να απομακρύνουν την Κίνα από την περιοχή, καθώς εάν η κρίση της Βόρειας Κορέας απομακρυνθεί από το προσκήνιο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις στρατιωτικές της δυνάνεις στην Ανατολική Θάλασσα σε περίπτωση μίας κρίσης, γεγονός που θα αποτελούσε πρόβλημα για το Πεκίνο.
Εμπόριο: Το ζήτημα της εμπορικής ανισορροπίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε επίσης να διευθετηθεί, καθώς η Ουάσιγκτον θα είναι πλέον σε θέση να διαπραγματευτεί καλύτερα τις εμπορικές της σχέσεις με το Πεκίνο.
Μέχρι τον Μάιο του 2018 χρειάζεται να διαφοροποιηθούν πολλά ανάμεσα σε αυτά που γίνονται τώρα και στην ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος Trump μπορέσει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διπλωματική συμφωνία στον πλανήτη, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να απομακρύνει ένα από τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης