Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευνοϊκή για την Barclays η συμφωνία των 2 δισ με τις αμερικανικές αρχές για τα τοξικά δάνεια - Δεν απειλείται η σταθερότητα της τράπεζας

Ευνοϊκή για την Barclays η συμφωνία των 2 δισ με τις αμερικανικές αρχές για τα τοξικά δάνεια - Δεν απειλείται η σταθερότητα της τράπεζας
 Η Barclays πάντως δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με τις βρετανικές αρχές οι οποίες ερευνούν τις προσπάθειες της να απαλλαγεί από έναν πληροφοριοδότη το 2016
Με εξωδικαστικό συμβιβασμό «ταχτοποιείται» η υπόθεση της Barclays η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων πριν από μία δεκαετία.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της τράπεζας Jes Staley δέχθηκε να καταβάλει 2 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές σε εξωδικαστικό διακανονισμό ως πρόστιμο για την εμπλοκή της στην υπόθεση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων με τον ίδιο να τονίζει στους FT οτι "δεν επειλειται η σταθερότητα της τράπεζας" παραμένοντας πιστός στην πολιτική που εφαρμόζει μέχρι σήμερα.
Ο διακανονισμός ήταν μια σχετικά καλή συμφωνία για την τράπεζα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πρώτον, διότι το ποσό ήταν μέσα στις δυνατότητές της και η μείωση των κεφαλαίων της δεν θα είναι καθοριστική. Ο λόγος βασικών ιδίων κεφαλαίων θα είναι 12,85% και θα είναι κατώτερος από τον στόχο του 13% που έχει θέσει η Barclays, αλλά η τράπεζα θα παραμένει υγιής.
Δεύτερον, το πρόστιμο ήταν πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα που κατέβαλαν άλλες επενδυτικές τράπεζες. Η Credit Suisse κατέβαλε 5,3 δισ. δολάρια και η Deutsche Bank 7,2 δισ. δολάρια. Και, τρίτον, διότι έτσι μειώνεται η αβεβαιότητα που έπληττε τη μετοχή της τράπεζας. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η μετοχή της Barclays είχε απόδοση μικρότερη κατά 8% από την απόδοση του δείκτη Thomson Reuters των βρετανικών τραπεζών, αλλά και κατά 6% από εκείνη του ευρύτερου τραπεζικού δείκτη Stoxx Europe 600 Banks.
Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς για να πανηγυρίζει ο Stanley. Εκκρεμεί ακόμη το αποτέλεσμα ερευνών που διεξάγουν οι βρετανικές αρχές και αφορά τις προσπάθειες της τράπεζάς του να απαλλαγεί από έναν πληροφοριοδότη το 2016. Το διοικητικό συμβούλιο της Barclays έχει μειώσει τα μπόνους του Stanley, ενώ η βρετανική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών ενδέχεται ακόμη και να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση.
Αν υποθέσουμε ότι ο Stanley μένει στη θέση του, θα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις του επενδυτικού βραχίονα της τράπεζας που πέρυσι αντιπροσώπευε περίπου το 1/5 των εσόδων της. Σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό σκέλος της τράπεζας, οι δύο μονάδες είχαν από κοινού απόδοση μόλις 1,1%, δηλαδή πολύ χαμηλότερη από το κόστος των κεφαλαίων της. Η αστάθεια που επικρατεί τελευταία στις αγορές μάλλον θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων της και θα διευκολύνει τον Stanley να επιτύχει τον στόχο του και να διπλασιάσει φέτος το μέρισμα που θα καταβάλει η τράπεζα στους μετόχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης