Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο sell off προκαλούν στις αγορές Ουγγαρία και αρνητικά μάκρο στις ΗΠΑ - Μεγάλη πτώση 5,03% στο ΧΑ, βουτιά του ευρώ στα 1,1980 δολ. στα ύψη τα CDS 800 μ.β.

Παγκόσμιο sell off προκαλούν στις αγορές Ουγγαρία και αρνητικά μάκρο στις ΗΠΑ - Μεγάλη πτώση 5,03% στο ΧΑ, βουτιά του ευρώ στα 1,1980 δολ. στα ύψη τα CDS 800 μ.β.
(upd9) Μαζικό sell off στις παγκόσμιες αγορές προκαλούν οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ουγγρικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα  αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και τις φήμες  για απώλειες από παράγωγα στη μεγάλη Γαλλική τράπεζα Societe Generale, πυροδοτούν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια και στις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το ευρώ στα 1,1980 δολάρια (χαμηλό 1,1980 δολ) και στα ύψη τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 800 μ.β. στην Ελλάδα.  Η Ουγγρική κυβέρνηση πάντως αναφέρει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας δεν ευσταθούν και ότι δεν θα οδηγηθεί σε  νέα μέτρα. Ωστόσο, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "μαγείρεψε" τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, ενώ είπε ψέματα και για την πορεία του χρέους. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg θα επισκεφθεί την Ουγγαρία όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα Ουγγρική κυβέρνηση, όπου εκτιμάται ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος..
Το  ΧΑ και οι τράπεζες λόγω αυτών των αρνητικών εξελίξεων κατέγραφαν αξιόλογες απώλειες περίπου -5,03% στις 1484 μονάδες  καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την χώρα και  τα ελλείμματα της δεν έχουν μετριασθεί. Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες είναι μεγάλης κλίμακας προκαλώντας κραδασμούς. Οι τραπεζικές απώλειες έφθασαν έως το 6% περίπου.  Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από το ΧΑ.
Πηγές στο Λονδίνο τονίζουν ότι αυτή την περίοδο δεν αξιολογούνται οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα αλλά το ρίσκο χώρας και οι ανησυχίες για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ακόμη και η σχέση P/BV δεν είναι ρεαλιστική καθώς τα κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνουν το κίνδυνο αναδιάρθρωσης.
Οι ξένοι δεν ακουμπούν αυτή την περίοδο ελληνικό ρίσκο είναι το μήνυμα τους, αντιθέτως προβαίνουν σε πωλήσεις.

Στην Ελλάδα ρόλο κλειδί για την μετέπειτα τάση θα διαδραματίσει η Εθνική καθώς ο τίλος λειτουργεί καταλυτικά στην τάση του ΧΑ. Αν δηλαδή διασπάσει κρίσιμα σημεία ή όχι.
Η κατάσταση στο ΧΑ πάντως είναι πλέον σοβαρή και ο κίνδυνος κατακρήμνισης μεγάλος. Ωστόσο οι 1480 μονάδες αποτελούν κρίσιμο τεχνικό σημείο.
Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καταποντίζονται, στην Ουγγαρία ο χρηματιστηριακός δείκτης στο -5% περίπου.
Επίσης στην   Ευρώπη προβληματίζει το γεγονός ότι τα spreads των χωρών της νότιας Ευρώπης αυξάνονται.
Το spread μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας στις 161 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1997.
Το spread μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας στις 189 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1999.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα spreads αυξάνονται λόγω των ανησυχιών για τα ελλείμματα.
Στην Ελλάδα τα spreads βρίκονται στις 560  μονάδες βάσης ενώ εκ νέου  κινούνται και τα CDS.
Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα CDS αυξήθηκαν στην Ελλάδα στις 800  μονάδες βάσης, στην Ποερτογαλία 380 μ.β. Ισπανία 300 μ.β. και Ιταλία 270 μονάδες βάσης.
Το ευρώ κινείται στα 1,1980 δολάρια  που αποτελούν  χαμηλό ημέρας.
Υπάρχουν πολλά option σε αυτά τα επίπεδα και προφανώς κρίνεται η τύχη του ευρώ. Πολλοί πιστεύουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 1,20 δολαρίων προσεχώς.

Πρώτη ενημέρωση 10:03

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης