Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέες εκλογές στις 9/9 εν μέσω πολιτικού χάους στην Ιταλία – Έλαβε την εντολή ο Cottarelli (ΔΝΤ) - Παραμένει το αδιέξοδο, δεν έχει πολιτική στήριξη

Προς νέες εκλογές στις 9/9 εν μέσω πολιτικού χάους στην Ιταλία – Έλαβε την εντολή ο Cottarelli (ΔΝΤ) - Παραμένει το αδιέξοδο, δεν έχει πολιτική στήριξη
Πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο - Απορρίπτουν τον Cottarelli το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia - Στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα
(upd9) Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολιτική κρίση στην Ιταλία ύστερα από την απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella να απορρίψει για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον 81χρονο καθηγητή Paolo Savona, ο οποίος είχε διατυπώσει αιχμηρές απόψεις για το ευρώ και για τον ρόλο της Γερμανίας (είχε παραλληλίσει την ναζιστική Γερμανία με την νέα Γερμανία), γεγονός που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα και του M5S και την επαναφορά των σεναρίων για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι εφόσον η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, μια από τις πιθανές ημερομηνίες είναι η 9η Σεπτεμβρίου.
Και το σενάριο αυτό για πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, ώρα με την ώρα φαίνεται πως έρχεται ολοένα και πιο κοντά, καθώς η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Carlo Cottarelli που προωθεί ο Πρόεδρος Mattarella δεν "προχωρά" καθώς το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Silvio Berlusconi απέκλεισαν κατηγορηματικά πως θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
O πρόεδρος Mattarella συνάντησε σήμερα Δευτέρα 28/5 τον Carlo Cottarelli, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, στο Προεδρικό Μέγαρο και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία όπως αναφέρεται, έκανε αποδεκτή με επιφυλάξεις.
Σε δηλώσεις του ο Cottarelli υποστήριξε ότι καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την Ιταλία στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο και δεδομένου ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και το Forza Italia έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Cottarelli, σε αντίθεση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό σημαίνει πως η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει άμεσα, εντός του φθινοπώρου και όχι από το 2019 και μετά.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, Il Messaggero, o Cottarelli στη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να παίξει διπλό ρόλο, δηλ. εκτός από πρωθυπουργός, να αναλάβει και τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Cottarelli: Αν δεν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, θα παραιτηθώ αμέσως και οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Αύγουστο

Την θέση ότι αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του διατύπωσε ο Carlo Cottarelli στις πρώτες του δηλώσεις και αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella.
«Ο πρόεδρος μου ζήτησε να παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.
Θα σχηματίσω την κυβέρνηση πολύ γρήγορα και μετά θα ετοιμάσω τον προϋπολογισμό.
Εάν λάβω την ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2019
Εάν δεν λάβω την ψήφο εμπιστοσύνης, θα παραιτηθώ αμέσως και οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει μια απόλυτη ουδετερότητα στον προεκλογικό διάλογο.
Δεσμεύομαι ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και το ίδιο θα ζητήσω να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Η δέσμευση που έχω αναλάβει είναι να οδηγήσω την χώρα σε εκλογές» υποστήριξε ο Cottarelli, ο οποίος αναφέρθηκε και σε θέματα οικονομίας.
«Ως οικονομολόγος που είμαι θέλω να διαβεβαιώσω ότι τα οικονομικά της Ιταλίας είναι σε τάξη.
Τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι πιέσεις από τις αγορές, το spread κινήθηκε ανοδικά, ωστόσο η ιταλική οικονομία αναπτύσσεται και τα δημοσιονομικά είναι υπό έλεγχο
Μια κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία μου θα διασφαλίσει τη συνετή χρήση των δημοσιονομικών της χώρας» είπε ο Cottarelli, ο οποίος υποστήριξε πως ο παραμένει καθοριστικός ο ρόλος και η συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ.

Κάλεσμα Di Maio για διαδηλώσεις κατά της «αλαζονείας των Θεσμών»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio όχι μόνο ζήτησε πρόωρες εκλογές αλλά κάλεσε τους Ιταλούς σε προχωρήσουν σε διαδηλώσεις.
«Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν» είπε αφού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «θα συνεργάζεται με τη Λέγκα μέχρι τις νέες εκλογές».
Τέλος, ο Di Maio απηύθυνε κάλεσμα για «ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της "αλαζονείας των Θεσμών"». 

Savona: Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας

Για «σοβαρή αδικία» εις βάρος του, κάνει λόγο με επιστολή του ο οικονομολόγος Paolo Savona, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, άσκησε βέτο στην υπουργοποίησή του, οδηγώντας σε κατάρρευση τον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων και απειλώντας τη χώρα με νέες εκλογές.
«Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του», υπογραμμίζει ο Savona στην επιστολή του, που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού milanofinanza.it
«Μαζί με την αλληλεγγύη που μου εξέφρασε όποιος με γνωρίζει και δεν παραποιεί την σκέψη μου, με παρηγόρησαν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Jean Paul Fitoussi στην εφημερίδα Il Mattino, και του Wolfgang Münchau στους Financial Times», προσθέτει ο Savona.
Όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, «ο Fitoussi επιβεβαιώνει ότι δεν θα έθετα ποτέ υπό αμφισβήτηση το ευρώ, αλλά ότι θα ζητούσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στα αιτήματα αλλαγής που προέρχονται από το εσωτερικό των χωρών μελών» και ότι «αυτό θα έπρεπε να γίνει βάσει στρατηγικής διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την θεωρία παιγνίων».
Από την άλλη, ο Münchau, σύμφωνα με τον Savona, κατανόησε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να γίνει, όπως το δολάριο, κύριο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής» και ότι «το ευρώ οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, λόγω της μυωπίας των γερμανών».
Ο Savona υπογραμμίζει ακόμη ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Carlo Cottarelli, «ενώ η κυβέρνηση του Giuseppe Conte, θα μπορούσε να βασιστεί στην στήριξη του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron».
«Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της ΕΕ, ή εκείνοι οι οποίοι, σαν και εμένα, ζητούν τη μεταρρύθμισή της, για να σωθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ίδια η Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός οικονομολόγος.

Ναι σε Cottarelli από το Δημοκρατικό Κόμμα

«Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Cottarelli.
Χθες συνέβη ένα πολύ σοβαρό γεγονός.
Ακούστηκαν ανήκουστα πράγματα από τον Salvini και τον Di Maio.
Πολύ ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε πιστός στο Σύνταγμα και υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον έναντι των συμφερόντων των δύο αυτών κομμάτων» ανέφερε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Maurizio Martina, ο οποίος χαρακτήρισε εχθρό του λαού τον Salvini.
«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να στηρίξουμε τον Mattarella.
Εμείς το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» είπε ο Martina.
Σημειώνεται ότι ο Mattarella σε μια πρωτοφανή πολιτική κίνηση, είπε όχι σε ένα υποστηρικτή της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.
«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες.
Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mattarella, "δικαιολογώντας" την απόρριψη του Savona, κίνηση για την οποία πολλοί στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
Ενδεικτική άλλωστε ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος αφού χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση του Mattarella, ανέφερε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου ο Mattarella να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, κάτι πάντως που απέρριψε ο Salvini.
Από την Παρασκευή 25 Μαίου 2018 ήδη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η ιταλική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισης από την βαθμολογία Baa2 λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης 5 Αστέρων και Lega.

Forza Italia: Δεν ψηφίζουμε τον Cottarelli – Δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης

Την θέση ότι η Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Carlo Cottarelli διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Forza Italia, Giorgio Mule.
«Η Κεντροδεξιά πρέπει να είναι ενωμένη.
Διαφορετικά δεν είναι Κεντροδεξιά.
Δεν θα ψηφίσουμε τον Cottarelli» υποστήριξε ο Mule, αναφέροντας πως το σημερινό Κοινοβούλιο λέει πολύ ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Cottarelli δεν πρόκειται ποτέ να λάβει τη δέουσα πλειοψηφία στη Βουλή.
«Η Forza Italia και όλη η Κεντροδεξιά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση των τεχνοκρατών.
Το ίδιο θα πράξει και το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Άρα αυτό που συμβαίνει είναι να γεννιέται μια κυβέρνηση μειοψηφίας» υπογράμμισε ο Mule.

Berlusconi: Μια συμμαχία Forza Italia, Λέγκας και Fratelli d'Italia η μόνη λύση για την κεντροδεξιά - «Όχι» σε Cottarelli

Αντίθετος σε μια κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Carlo Cottarelli εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της Forza Italia, Silvio Berlusconi, ενώ τόνισε ότι μια συμμαχία μεταξύ των Forza Italia, Λέγκας και Fratelli d'Italia είναι η μόνη λύση για την κεντροδεξιά.
«Σε όσους με ρωτούν ποιο θα είναι το μέλλον της κεντροδεξιάς θα απαντήσω ότι στις επόμενες εκλογές δεν μπορώ να φανταστώ άλλη λύση εκτός από αυτή μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας μεταξύ της Forza Italia, της Λέγκας και των Fratelli d'Italia», δήλωσε ο Berlusconi.
«Όσον αφορά μια ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνοκρατική κυβέρνηση, η θέση μας δεν μπορεί να είναι άλλη από αρνητική», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Forza Italia.

Salvini: Ο Savona δεν είχε στο μυαλό του την έξοδο από το ευρώ 

Την θέση ότι ο Paolo Savona, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων, δεν είχε στο μυαλό του την έξοδο από το ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος της Λέγκα Matteo Salvini, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός σε οποιαδήποτε διαδικασία κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
«Δεν ήταν στα σχέδια μας, στη συμφωνία μας, στο μυαλό του Savona η έξοδος από το ευρώ» υποστήριξε ο Salvini μια ημέρα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
«Στο πρόγραμμα μας υπήρχε η αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των φόρων.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε τον οποιονδήποτε, αρκεί αυτός να ήταν αποδεκτός από τη διεθνή οικονομική κοινότητα και από κάποιες ευρωπαϊκές καγκελαρίες» είπε για τη θέση του ΥΠΟΙΚ ο Salvini, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα κατά της Angela Merkel.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι εκτός της δημοκρατικής διαδικασίας.
Ο Savona ήταν ένας υπουργός που θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η Ευρώπη θα μας άκουγε και πάλι» είπε ο Salvini, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα του Cottarelli και στη συμμαχία του με τον Silvio Berlusconi.
«Εάν ο Berlusconi ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης του Cottarelli, τότε η συμμαχία μας τελειώνει» υποστήριξε ο Salvini, αναφερόμενος στο ότι η Forza Italia στήριξε τις αποφάσεις του Mattarella να μην εγκρίνει τον Savona για υπουργό Οικονομικών.
Μάλιστα ο Salvini δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η Λέγκα να κατέβει μαζί με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
«Θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε» είπε ο Salvini.

Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου; - Θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ και την Ευρώπη

Στο σενάριο των νέων εκλογών αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα της απόρριψης του Paolo Savona για την θέση του υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εφόσον η Ιταλία οδηγηθεί σε νέα προσφυγή στις κάλπες, το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου.
Και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εκλογική αυτή αναμέτρηση όπως τουλάχιστον φαίνεται πως θα την προσεγγίσουν οι πολιτικές δυνάμεις, δεν θα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.
«Θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, για το ευρώ, για το συνταγματικό μοντέλο της Ιταλίας.
Γιατί είναι προφανές πως η Προεδρία της Ιταλίας θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο ένας από τους στόχους των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων» επισημαίνει το δημοψήφισμα της ιταλικής εφημερίδας.
Το δημοσίευμα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει και την επιλογή του Mattarella να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον Carlo Cottirelli, ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ που είχε συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Letta και Renzi και να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Σύμφωνα με την Corriere, o Ιταλός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως η εν λόγω κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, ο Mattarella θέλει με την επιλογή του Cottarelli να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή θα εμποδίσει η δραματική αυτή πολιτική και θεσμική κρίση να περάσει και στην εθνική οικονομία.

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία - Η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων

Η αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία μετά το βέτο, που άσκησε ο πρόεδρος Mattarella για τον υπουργό Οικονομίας ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, ωθεί τη χώρα προς μια πολιτική κρίση, η μοναδική έξοδος από την οποία φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  (AFP), το οποίο καταγράφει τα σενάρια για τη συνέχεια.
 
Μια κυβέρνηση Cotarelli

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η γέννηση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Carlo Cotarelli.
Αυτό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσάρκωσης της δημοσιονομικής λιτότητας, κλήθηκε αργά το πρωί σήμερα από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella.
Δεδομένου ότι δεν οφείλει να διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα, ο Cotarreli αναμένεται να σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του, να ορκισθεί ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
 
Το κοινοβούλιο

Είναι απίθανο ο Cotarelli να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα αυτός αντιπροσωπεύει.
Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.
 
Η ισορροπία δυνάμεων

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς κέρδισε 37% των ψήφων --με τη Λέγκα του Salvini (17%) να προηγείται της δεξιάς Forza Italia του Berlusconi (14%)-- και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) περισσότερο από 32%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έπεσε στο 19%.
Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου.
Όμως δεν είναι βέβαιο πως ο συνασπισμός της δεξιάς θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης.
 Ο Berlusconi είχε δώσει το πράσινο φως του στις συνεννοήσεις μεταξύ M5S και Λέγκας, όμως δεν του άρεσε καθόλου το κοινό πρόγραμμά τους.
Καθώς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας, τάχθηκε χθες Κυριακή πίσω από τον Mattarella.
Τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν στο εξής μια συμμαχία ή μια συμφωνία Λέγκας / M5S.
Η εφημερίδα La Stampa, για παράδειγμα, κάνει λόγο για ένα ενδεχόμενο «σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο για τις επόμενες εκλογές».
«Θα δούμε, θα κρίνουμε από τα προγράμματα», δήλωσε σήμερα για το θέμα αυτό ο Salvini, διευκρινίζοντας πως το κοινό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων «έθεσε καλές βάσεις για να δουλέψουμε μαζί».
Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στον Berlusconi, για τον οποίο το M5S είναι μαύρο πρόβατο, ενώ του απηύθυνε και ένα τελεσίγραφο για τις επόμενες ημέρες: «Αν ο Silvio Berusconi δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Cotarreli, η συμμαχία διαλύεται», προειδοποίησε ο Salvini.
 
Με ποιόν νόμο;

Το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ιταλία, είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα σ' ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα --τη δεξιά, τους αντισυστημικούς και την κεντροαριστερά.
«Αν επιστρέψουμε τώρα στις κάλπες με τον ίδιο εκλογικό νόμο, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα», προειδοποίησε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Γερουσίας.
Και με έναν νέο νόμο; Ο Salvini δεν το αποκλείει, ενισχυμένος από τις προνομιούχες πλέον σχέσεις του με τον Luigi di Maio. τον επικεφαλής του M5S.

Πραξικόπημα στην Ιταλία καταγγέλλει η Marine Le Pen

Πραξικόπημα της ΕΕ στην Ιταλία καταγγέλλει η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας Marine Le Pen, μετά την απόφαση του Προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella να μην αποδεκτεί τον διορισμό του Savona στο υπουργείο Οικονομικών.
"Η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταργούν την δημοκρατία.
Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς.
Απέναντι σε αυτήν την άρνηση της δημοκρατίας, ο θυμός των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη!", γράφει η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στον λογαριασμό της στο Twitter.
"Ο κ. Mattarella διαπράττει ένα θεσμικό πραξικόπημα, αυτός που είναι κανονικά ο εγγυητής των θεσμών, αυτός που θα πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του ιταλικού Συντάγματος, βρίσκεται σήμερα στην υπηρεσία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε επίσης ο αντιπρόεδρος του FN Νικολά Μπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
"Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές κατέληξαν σε μερικές εβδομάδες σε μια συνολική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτοί έχουν την δημοκρατική νομιμότητα να την θέσουν σε εφαρμογή.
Ο Mattarella προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, προκαλεί μια μεγάλη πολιτική κρίση από όλες τις πλευρές", πρόσθεσε.
Εν μέσω πολιτικού χάους, ο Ιταλός πρόεδρος αρνήθηκε χθες να εγκρίνει μια λαϊκιστική και ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία.
Ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να αναθέσει εντολή στον Carlo Cottarrelli , έναν 64χρονο οικονομολόγο που ενστερνίζεται την πολιτική λιτότητας, για να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Αυτή δεν αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Οι ανησυχίες των αγορών

Εάν η Ιταλία οδηγηθεί ξανά στις κάλπες είναι πιθανό το Κίνημα 5 Αστέρων και η Lega του Βορρά να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχει η πιθανότητα να κυριαρχήσει η άποψη ότι το σύστημα της Ευρώπης παρεμβαίνει στην βούληση του Ιταλικού λαού.
Ήδη οι αγορές το τελευταίο διάστημα είχαν υποστεί σοκ με τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων να έχουν εκτιναχθεί στο 2,5% με προοπτική 3% αν και πολύ βραχυπρόθεσμα εκτονώνεται το stress που προκαλούσε η κυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Lega του Βορρά του M. Salvini.
Ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές των ομολόγων θα αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις – εάν θα σχηματίσει ο Cottarelli κυβέρνηση – ή εάν η Ιταλία πάει ξανά σε εκλογές.
Η Ιταλία εισέρχεται σε μια φάση πολιτικής αστάθειας εξέλιξη που μπορεί να πριμοδοτήσει ευρύτερα προβλήματα.
Ήδη Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται σε κρίση και η Νότια Ευρώπη μαζί με την Τουρκία αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης των αγορών.






Τηλεοπτικό διάγγελμα Mattarella:  Άσκησα τον ρόλο που ορίζει το Σύνταγμα

Για την απόφαση του να απορρίψει τον Savona απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στον ιταλικό λαό ο Mattarella.
«Είχε προκύψει πλειοψηφία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Ευνόησα την προσπάθειά τους, περιμένοντας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους και να το εγκρίνουν τα μέλη των δυο κομμάτων, παρά το ότι ήξερα ότι θα υπήρχαν επικρίσεις.
Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης.
Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.
Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.
Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Conte μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων.
Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.
Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών.
Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ.
Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.
Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Conte επέστρεψε την εντολή.
Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές.
Η άνοδος του spread αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.
Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.
Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα.
Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας.
Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση
Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο.
Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία» ανέφερε στο διάγγελμα του ο Mattarella.
Σημειώνεται πως τις κινήσεις του Mattarella υπερασπίστηκαν τόσο ο Silvio Berlusconi όσο και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Di Maio: Να μας πουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίζουν τις κυβερνήσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι θα ζητήσει να κινήσει η διαδικασία προκειμένου ο Mattarella να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία.
«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι.
Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ.
Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Savona, θα μας πουν και πάλι όχι.
Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη» υπογράμμισε ο Di Maio.


(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 28/5 00:34)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης