Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όταν ο Savona είχε γράψει: Nα προετοιμαστούμε για την έξοδο από το ευρώ, ώστε μην γίνουμε Ελλάδα - Είναι πράγματι ακραίος;

Όταν ο Savona είχε γράψει: Nα προετοιμαστούμε για την έξοδο από το ευρώ, ώστε μην γίνουμε Ελλάδα - Είναι πράγματι ακραίος;
Ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, απέρριψε τον Paolo Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών
Μετά το «όχι» του Ιταλού προέδρου, Sergio Mattarella, στον Paolo Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η Ιταλία οδηγείται πάλι σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος ο Carlo Cottarelli (ο προτεινόμενος πρωθυπουργός) να μην καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Η απόφαση του Mattarella βασίστηκε στις παλιότερες δηλώσεις του Savona, ο οποίος φέρεται να είχε ταχθεί κατά του ευρώ και της ΕΕ.
Ισχύει όμως η άποψη ότι ο Savona είναι ακραίος;
«Η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ έχει σημάνει συναγερμό στους Ιταλούς και ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει στα ομόλογα μας και στις εταιρείες μας» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.
Οι ανησυχίες βασίστηκαν στις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του Savona και κυρίως σχετικά με τα αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίου «Σαν εφιάλτης και σαν όνειρο», όπου ο ίδιος χαρακτήρισε το ευρώ «γερμανικό κλουβί».
«Πρέπει να προετοιμάσουμε ένα plan B για την έξοδο μας από το ευρώ, εάν χρειαστεί…
Η άλλη εναλλακτική είναι να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα» είχε γράψει.
«Είναι πράγματι ριζοσπαστική αυτή η θέση» είναι το ερώτημα που θέτει το EUobserver.
Κατά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, το ερώτημα που δέχονταν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ήταν εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που καταρρεύσει το ευρώ.
Αν και όλοι απαντούσαν αρνητικά, στη συνέχεια προέκυψε ότι τουλάχιστον δύο χώρες είχαν συγκροτήσει σχετικά σχέδια.
Και μάλιστα ήταν οι χώρες που δήλωναν σαφέστατα υπέρ του ευρώ: Ολλανδία και Γερμανία.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, παραδέχθηκε το 2014 ότι η χώρα του είχε plan B.
«Οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ολλανδική, έλεγαν πάντα: πρέπει η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη.
Αλλά η ολλανδική κυβέρνηση σκέφτηκε: τι θα γίνει εάν αποτύχει;
Και προετοιμάστηκε γι' αυτό» είχε δηλώσει ο Dijsselbloem.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης