Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία πίσω από την ανακάλυψη του «ιερού δισκοπότηρου των ναυαγίων» - Στα 17 δισ. δολάρια η αξία του θησαυρού

Η ιστορία πίσω από την ανακάλυψη του «ιερού δισκοπότηρου των ναυαγίων» - Στα 17 δισ. δολάρια η αξία του θησαυρού
Η ιστορία πίσω από την ανακάλυψη του «ιερού δισκοπότηρου των ναυαγίων» - Στα 17 δισ. δολάρια η αξία του θησαυρού
Δόθηκαν τελικά λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη μιας ισπανικής γαλέρας 300 ετών, η οποία βυθίστηκε μετά από μια μάχη με βρετανικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Καρταχένα, στην Κολομβία και θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».



Χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που ονομάζεται REMUS 6000 - το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Dalio και λειτουργεί από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI), οι ερευνητές ανακάλυψαν το περίφημο ναυάγιο του πλοίου San Jose, στο οποίο υπάρχουν χρυσός, ασήμι και πολύτιμα πετράδια από τα ορυχεία των Ισπανών στο Περού, ένας θησαυρός αξίας 17 δισ. δολαρίων.



«Το REMUS 6000 ήταν το ιδανικό εργαλείο για τη δουλειά, δεδομένου ότι είναι σε θέση να διεξάγει αποστολές μακράς διαρκείας σε ευρείες περιοχές», δήλωσε ο μηχανικός και ο αρχηγός της αποστολής Mike Purcell.



Για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του πλοίου San Jose, το REMUS 6000, βρέθηκε σε βάθος 608 μέτρων, καταγράφοντας φωτογραφίες ενός βασικού χαρακτηριστικού του San José.
Χάλκινα κανόνια στα οποία ήταν χαραγμένα δελφίνια.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015 και ακολούθησε μια έντονη αντιπαράθεση για τη νόμιμη ιδιοκτησία του ναυαγίου.
Εξαιτίας αυτού του γεγονός, οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης περιβάλλονταν με μυστικότητα μέχρι αυτή την εβδομάδα.
Η Ισπανία υπερασπίστηκε την ιδιοκτησία τους στο πλοίο, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα πολεμικό πλοίο με κρατική σημαία που φέρει κυρίαρχη ασυλία δυνάμει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Θάλασσας - στην οποία η Κολομβία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Η Ισπανία υποστηρίζει επίσης ότι το ναυάγιο είναι ναυτικός τάφος για 570 ισπανούς πολίτες.
 






Από την πλευρά της η Κολομβία, υποστηρίζει ότι το ναυάγιο του πλοίου San Jose, της ανήκει γιατί βρίσκεται στα ύδατά της.
Η Μποκοτά σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται δημόσια τα περιεχόμενα του ναυαγίου, συμπεριλαμβανομένων των κανονιών, των κεραμικών και άλλων τεχνουργημάτων.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει μια μακρόχρονη διαφωνία με την αμερικανική εταιρεία Salvage Sea Search Armada (SSA) για το ποιος έχει δικαίωμα επί του θησαυρού.
Μία ομάδα που ανήκει τώρα στην SSA ισχυρίζεται ότι βρήκε το ναυάγιο το 1981.
Σύμφωνα με το BBC, η SSA διεκδικεί δισεκατομμύρια δολάρια για παραβίαση της σύμβασης από την Κολομβία, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια ένα δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η γαλέρα San Jose αποτελεί ιδιοκτησία του κολομβιανού κράτους.
Επιπλέον, το ναυάγιο αναφέρεται ότι εμπίπτει στον ορισμό του ΟΗΕ για υποθαλάσσιο χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρ 'όλα αυτά, μια έκθεση του CNN δείχνει ότι η SSA μπορεί να απαιτήσει το ήμισυ της αξίας του θησαυρού που βρίακεται στο βυθισμένο πλοίο.
Μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos ανέφερε σε tweet του.
«Σπουδαία νέα!
Βρήκαμε το ναυάγιο της γαλέρας San Jose Galleon!».
Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι το εύρημα «αποτελεί μιας από τις μεγαλύτερες - αν όχι η μεγαλύτερη, όπως λένε μερικοί - ανακαλύψεις ναυαγίου στην ιστορία της ανθρωπότητας».







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης