Τελευταία Νέα
Διεθνή

American Conservative: Ποια είναι η πραγματική αιτία της δολοφονίας του Jamal Khashoggi

American Conservative: Ποια είναι η πραγματική αιτία της δολοφονίας του Jamal Khashoggi
Ο Khashoggi σε άρθρα του είχε «δείξει» ότι οι ΗΠΑ ασκούν μία εντελώς λανθασμένη πολιτική στη Μέση Ανατολή και αυτό δεν άρεσε ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στο Ριάντ
Μία διαφορετική διάσταση στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, δίνει σε άρθρο του το The American Conservative, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δολοφονηθείς δεν ήταν «εχθρός» μόνο του καθεστώτος της Σ. Αραβίας.
Σύμφωνα με το άρθρο ο Khashoggi είχε πολλές φορές ασκήσει κριτική στη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και των Αράβων και ως εκ τούτου πλήρωσε το τίμημα αυτής της κριτικής.
Στην ανάλυση αναφέρεται ότι τον Αύγουστο ο Khashoggi σε άρθρο του στην Washington Post ανέφερε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει αποτύχει, γιατί δεν κατόρθωσαν να αναγνωρίσουν την αξία των ισλαμικών κομμάτων της περιοχής και κυρίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Κατά τον Khashoggi «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική μεταρρύθμιση και δημοκρατία σε καμία αραβική χώρα χωρίς να γίνει δεκτό ότι το πολιτικό Ισλάμ είναι μέρος αυτής.
Η αποστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η ρίζα μιας δύσκολης κατάστασης σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Η εξάλειψη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν είναι παρά η κατάργηση της δημοκρατίας και η εγγύηση ότι οι Άραβες θα συνεχίσουν να ζουν υπό αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα».
Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος και στο  παρελθόν, ενώ σε συνέδριο πριν από μερικά χρόνια είχε υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ είναι μοιραίο να αποτύχουν στη Μέση Ανατολή γιατί είναι ανίκανες να διακρίνουν τους πραγματικούς τους εχθρούς από τους αληθινούς τους φίλους».
Ουσιαστικά, συνεχίζει το άρθρο, ο Khashoggi ήταν ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που τόλμησαν να πουν την αλήθεια και να αποδείξουν με τα γραπτά τους ότι οι ΗΠΑ στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν μία σειρά διεφθαρμένων καθεστώτων στη Μέση Ανατολή.
Όσοι πίστεψαν, δε, ότι η δολοφονία του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σ. Αραβίας, μάλλον θα απογοητευτούν, εάν τουλάχιστον η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίσει να έχει την τρέχουσα στάση έναντι στο Ριάντ, η οποία περιορίζεται μόνο σε ρητορικές «επιθέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης