Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μάχη» να κρατήσει ζωντανό το Brexit δίνει η May - Η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση

«Μάχη» να κρατήσει ζωντανό το Brexit δίνει η May - Η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση
Αν και η τύχη της συμφωνίας είναι αδιευκρίνιστη στην βρετανική πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της επόμενης Κυριακής που θα την επικυρώσει
Να κρατήσει ζωντανό το σχέδιο συμφωνίας του Brexit στο οποίο κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, αγωνίζεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, εν μέσω σφοδρής κριτικής που δέχεται από βρετανούς πολιτικούς, τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και εκείνους που θέλουν την διατήρηση στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει επάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Rott.
 Ο υπουργός Οικονομίας Peter Atlmaier, απέκλεισε επίσης από την πλευρά του οποιαδήποτε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Περισσότερο από δύο χρόνια αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, Λονδίνο και Βρυξέλλες έφθασαν επιτέλους σε μία συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα διαπραγματεύονται το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τους όρους του διαζυγίου.
Αν και η τύχη της συμφωνίας είναι αδιευκρίνιστη στην βρετανική πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της επόμενης Κυριακής που θα την επικυρώσει.
Οι 27 επεξεργάζονται επίσης σχέδια για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εάν το παρόν σχέδιο δεν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμπεφωνημένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις οικονομικές και άλλες σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.
«Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn προσερχόμενος στις συζητήσεις των ευρωπαίων υπουργών για το Brexit.
«Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η παρούσα συμφωνία να γίνει πραγματικότητα».

May: Η συμφωνία για το Brexit είναι καλή για το Ην. Βασίλειο - Εκπληρώνει τις επιθυμίες του λαού

Στη μελλοντική σχέση με την ΕΕ επικεντρώθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, στο πλαίσιο ομιλίας της στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η Συμφωνία Αποχώρησης έχει συμφωνηθεί πλήρως, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς οριστικής συμφωνίας επί του μελλοντικού πλαισίου» σχέσης με την ΕΕ.
Υπερασπιζόμενη τη Συμφωνία Αποχώρησης, η May: «Η συμφωνία είναι καλή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκπληρώνει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού όπως εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα του 2016».
Στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, η May έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιαζόμενο περιορισμό της μετανάστευσης από την ΕΕ.
«Δε θα ισχύει πια ότι οι υπήκοοι της ΕΕ, ανεξαρτήτως δεξιοτήτων ή εμπειρίας που έχουν να προσφέρουν, θα μπορούν να προσπερνούν στην ουρά μηχανικούς από το Σίδνεϋ ή προγραμματιστές λογισμικού από το Δελχί.
Αντί ενός συστήματος βασισμένου στο από πού κατάγεται κάποιος, θα έχουμε ένα σύστημα που θα είναι χτισμένο γύρω από τα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχει να προσφέρει κάποιος», είπε η Bρετανίδα πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνοντας αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση υπέρ του Brexit: «Ας μην έχει κανένας αμφιβολία.
Είμαι αποφασισμένη να το φέρω εις πέρας».
Η May πιστεύει ότι η προοπτική μίας καλής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit μπορεί να μετριάσει τις αντιδράσεις επί της Συμφωνίας Αποχώρησης και να βελτιώσει τις πιθανότητες να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

Barnier: Η μετάβαση προς την πλήρη έξοδο θα μπορούσε να διαρκέσει έως και το 2022

Η μετάβαση προς την πλήρη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και το 2022.
Αυτό δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της Ευρώπης για το Brexit, Michel Barnier, αυξάνοντας επί της ουσίας την προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2022, μια πρόταση που θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα εξοργίσει τους Brexiters.
Σε μια ειδική συνάντηση με πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ο Barnier συζήτησε από την προοπτική επέκτασης της μετάβασης του Brexit μέχρι το τέλος του 2022.
Η ιδέα του θα επιτρέψει επιπλέον δύο χρόνια για διαπραγμάτευση μιας εμπορικής σχέσης, αλλά σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ακολουθεί Κανονισμούς της ΕΕ και να πληρώνει στον προϋπολογισμό της χωρίς λόγο για έξι σχεδόν χρόνια μετά την ψηφοφορία του 2016.
Η μεταβατική περίοδος, την οποία η βρετανική κυβέρνηση προτιμά να ονομάσει ως περίοδο εφαρμογής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει όλους τους νόμους της ΕΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ δεν θα έχει υπουργούς ή βουλευτές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι επιστολές για την πρόταση μομφής

Εξακολουθούν να υπολείπονται έξι επιστολές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή μιας πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Theresa May, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.
Συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της May έχουν βεβαιώσει ότι υπέβαλαν επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, προσθέτει η Sun.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι 25 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπέβαλαν τις επιστολές αυτές, ενώ άλλοι 17 έχουν δηλώσει εμπιστευτικά ότι έχουν αποστείλει τις επιστολές αυτές στον Graham Brady, ο οποίος συγκεντρώνει ανώνυμα τα ονόματα αυτών που έχουν υποβάλει επιστολές, βάσει του ρόλου του ως πρόεδρος της "Επιτροπής 1922" των Συντηρητικών.
Η May απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος.
Αυτή μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές.
Αν συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.
Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Επίθεση Johnson σε May: Έχει τραγικές παραισθήσεις ή προσπαθεί να εξαπατήσει

Μια ακόμα δριμεία επίθεση κατά της πρωθυπουργού Theresa May εξαπέλυσε ο πρώην ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος κατηγόρησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό για τραγικές παραισθήσεις ή για απόπειρα εξαπάτησης με αφορμή το σχόλιο της ότι η συμφωνία για το Brexit που παρουσίασε στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο μπορεί να διορθωθεί στο μέλλον κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη ΕΕ.
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών.
Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός στη συνέντευξή της (...) μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Brexit που θέλουμε.
Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης (...)
Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση.
Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;» διερωτήθηκε ο Johnson στην εβδομαδιαία στήλη του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Johnson τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να απαλλαγεί από τον λεγόμενο βορειοϊρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις), μέτρο με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ξανά «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και την Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ.
Όπως λέει, αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» θα σημάνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παγιδευτεί σε μια κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας» και αντ' αυτού, πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Βρετανία πρέπει να παρακρατήσει τουλάχιστον το μισό ποσό από τα 39 δισεκ. λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το διαζύγιο ωσότου να κλειστεί διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πιο προχωρημένη από αυτή με τον Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης