Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια «ανάσα» από την bear market Dow, S&P 500 και Ευρώπη - Απαισιόδοξα τα μηνύματα των αγορών για το 2019

Μια «ανάσα» από την bear market Dow, S&P 500 και Ευρώπη - Απαισιόδοξα τα μηνύματα των αγορών για το 2019
Οι επενδυτές φοβούνται πού θα μπορούσε να φτάσει η διόρθωση στις αγορές, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
(upd) Πλήρως απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές λίγο πριν το τέλος του 2018, με πολλούς να αναρωτιούνται πλέον πού θα μπορούσε να φτάσει η διόρθωση στις αγορές, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Με τη Wall Street να καταγράφει το ένα sell off μετά το άλλο, οι μετοχές πολλών κολοσσών της Wall Street βρίσκονται ήδη σε «bear market», όπως ορίζεται η πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά, σε μία απόδειξη ότι η bull market, που είχε ξεκινήσει στα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, μάλλον έχει φτάσει στο τέλος της.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17-21/12 η Wall Street βρέθηκε αντιμέτωπη με εκτεταμένο sell off, με αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί δείκτες να βρεθούν αντιμέτωπη με τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 10 ετών.
Η Fed προέβη σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2018 κι ενώ αυτή η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τη φρασεολογία της ανακοίνωσης και τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «dovish» όσο θα ήθελαν.
Παρά το γεγονός ότι η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, εν μέσω της κλιμάκωσης των προσδοκιών για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο δύσκολη ήταν η αυτή η εβδομάδα για τις μετοχές, παρατίθενται τα ακόλουθα:
Ο Dow Jones έχασε 7%, δηλαδή σχεδόν 1.600 μονάδες, εμφανίζοντας την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2018.
Ο Nasdaq υποχώρησε 8,2% για την εβδομάδα και βρίσκεται 22% χαμηλότερα από το υψηλό του τον Αύγουστο 2018, δηλαδή έχει εισέλθει σε bear market.
Ο S&P 500 είχε απώλειες 7% και βρίσκεται 17% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.
Οι Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται σε διόρθωση και στον δρόμο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931!
Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημειώνουν απώλειες από την αρχή του 2018, οι οποίες αγγίζουν το 9%.




Πιέσεις στον Nasdaq έχουν ασκήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, με τις Apple, Amazon, Alphabet και Netflix να βρίσκονται επίσης σε «bear market».


Ο Nasdaq ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street που εισέρχεται σε περιοχή «bear market» (καταγράφοντας πτώση 20% από τα ιστορικά υψηλά του τον Αύγουστο), με τους S&P 500 και Dow Jones να βρίσκονται μια «ανάσα» από το να τον ακολουθήσουν, καθώς ήδη καταγράφουν πτώση 15% από τα πρόσφατα υψηλά τους.


Οι τρεις δείκτες βρίσκονται επίσης σε τροχιά να καταγράφουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931.
Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 9,2% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο, ενώ το 1931 είχε σημειώσει βουτιά 14,5%, και αυτό ενώ ο τελευταίος μήνας του έτους είθισται να είναι ένας καλός μήνας για τις μετοχές.
Η Nomura εκτιμά ότι ο S&P 500 βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2007, λίγο πριν από το κραχ στις αγορές, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική και η ρητορική της Fed έπληξε ακόμη περισσότερο τις διαθέσεις των επενδυτών.

Προβληματισμός και στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, που δείχνουν να ακολουθούν τη Wall Street, αν και όχι τόσο έντονα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 καταγράφει σήμερα έντονες πιέσεις, «φλερτάροντας» επίσης με την «bear market», καθώς υποχωρεί κατά 20% από τα υψηλά που είχε «αγγίξει» τον Νοέμβριο του 2017.
Ο δείκτης -που «φιλοξενεί» ορισμένες από τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρωζώνης- ακολουθεί άλλους σημαντικούς ευρωπαϊκούς δείκτες που διολίσθησαν σε «bear market» νωρίτερα φέτος, όπως ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB.
Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, η επιβράδυνση του μομέντουμ ανάπτυξης και κερδοφορίας και η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Brexit, έχουν όλα μαζί επιβαρύνει σημαντικά τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το τρέχον έτος.

Αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις οι αγορές το 2019

Αυτό που τρομάζει, ωστόσο, τους επενδυτές είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, κάτι που εγείρει ανησυχίες γύρω από το πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η διόρθωση και εάν η... προσγείωση θα είναι ομαλή ή όχι.
O εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές.
Εξάλλου, οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οδήγησαν ουκ ολίγες φορές φέτος σε sell-off στα χρηματιστήρια.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε αγαθά αξίας 250 δισ. δολ. που εισάγουν από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 110 δισ. δολ.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinpring, συμφώνησαν σε μια προσωρινή εμπορική… εκεχειρία.
Όμως πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι οι δύο χώρες δεν θα τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσά τους θεωρείται πολύ δύσκολη.
Παράλληλα, ανησυχίες στους επενδυτές δημιουργεί η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική «σύσφιξη» της Fed και το εάν η κεντρική τράπεζα θα είναι παραπάνω «επιθετική» από ό,τι θα ήθελαν.
Εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τους ίδιους ρυθμούς, η ρευστότητα θα καταστεί πιο ακριβή, προκαλώντας ενδεχομένως αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές.


Την ίδια ώρα, μια πιο «επιθετική» Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο για τις ευρωαγορές.
Σημαντική κλιμάκωση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενώ κανένας δεν μιλάει ακόμη για ύφεση, όλοι σχεδόν προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί.
Τα πιο πρόσφατα σημάδια μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης ήρθαν τον περασμένο μήνα, και αφορούσαν την Κίνα και την Ευρωζώνη.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις εμπορικές εντάσεις και τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα, η κινεζική οικονομία κατέγραψε αύξηση στις λιανικές πωλήσεις, μόλις κατά 8,1%, που αποτελεί τον μικρότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 15 ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την κρίση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να επιφέρει αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, καθιστούν τους επενδυτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς για το μέλλον.
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές των κορυφαίων εταιρειών της Wall Street, ότι το 2019 θα είναι ένα έτος με έντονη μεταβλητότητα.

Προάγγελος περαιτέρω διόρθωσης ο «κακός» Δεκέμβριος;

Θα μπορούσαν οι κακές επιδόσεις του Δεκεμβρίου να είναι «προάγγελος» μιας περαιτέρω διόρθωσης το 2019;
Οι μετοχές είθισται τον Ιανουάριο να ανακάμπτουν από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου.


Δύο φορές, το 2000 και το 1974, οι μετοχές επανήλθαν στη συνέχεια σε «bear market».
Στατιστικά, ένα χαμηλό 6 μηνών τον Δεκέμβριο ή μια υποχώρηση τον Δεκέμβριο είναι εξαιρετικά σπάνια (λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων), αλλά όταν συμβεί αυτό, υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 50% να ακολουθήσει μια «bear market».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης