Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ενισχύεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 10,8 μονάδες ο δείκτης GfK

Γερμανία: Ενισχύεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 10,8 μονάδες ο δείκτης GfK
Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Φεβρουάριου του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (30/1) στοιχεία του Ινστιτούτου GfK, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις 10,8 μονάδες, έναντι 10,5 μονάδων τον Ιανουάριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 10,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, αναμένεται αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά +1,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την απόκλιση από τις οικονομικές προοπτικές, αλλά και την ισχύ στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, η άνοδος του δείκτη οφείλεται μεταξύ άλλων και στην πτώση της επιθυμίας των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές.
«Εάν υπήρχε μία κλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις, η οποία θα επιβάρνε τις εξαγωγικές προοπτικές, αυτό θα ήταν κακό σημάδι για τη Γερμανία», σχολίασε ο εκπρόσπωπος του GfK, Rolf Buerkl, προσθέτοντας ότι «εάν αυτό ενίσχυε πάλι τους φόβους των εργαζομένων για απώλειες θέσεων εργασία, θα είχε αντίθετη επίδραση στο καταναλωτικό κλίμα, θέτοντας σε κίνδυνο τις προβλέψεις».
Νωρίτερα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +1,6%, ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε αύξηση κατά +1,3%.
Όσον αφορά το σύνολο του 2018, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά +2,6% σε σύγκριση με το 2017, ενώ εξαιρουμένων των προϊόντων πετρελαίου, η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο +1,2%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης