Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τη Βενεζουέλα - Τα παιχνίδια για τον έλεγχο και η γεωστρατηγική θέση

Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τη Βενεζουέλα - Τα παιχνίδια για τον έλεγχο και η γεωστρατηγική θέση
H Βενεζουέλα αποτελεί την όγδοη χώρα στον κόσμο σε ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου, η πρώτη σε αποθέματα πετρελαίου
Την οικονομική και γεωστρατηγική θέση της Βενεζουέλας επιχειρεί να σκιαγραφήσει με άρθρο του στην El Publico ο Alfredo Serrano Mancilla , διευθυντής του Λατινοαμερικανικού Κέντρου Γεωπολιτικής Στρατηγικής.
Την ώρα που η Βενεζουέλα βρίσκεται στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας, πληθαίνουν οι γνώμες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν λεπτομέρειες γύρω από το ζήτημα —πολλοί μάλιστα αγνοούν τη γεωγραφική πραγματικότητα του κράτους αυτού, όπως τονίζει.
Ο διευθυντής του Λατινοαμερικανικού Κέντρου Γεωπολιτικής Στρατηγικής (CELAG) προτείνει πως καλό είναι να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου ορισμένα στοιχεία, που βοηθούν τον αναγνώστη να κρίνει την ορθότητα των κυρίαρχων επιχειρημάτων που δεσπόζουν στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Juan Guaido , που εγκαλεί ως μη νόμιμο τον πρόεδρο Nicolas Maduro, εξελέγη με ακριβώς τον ίδιον εκλογικό μηχανισμό με εκείνον.
Ο Guaido συγκέντρωσε στο κρατίδιο Βάργκας 97.492 ψήφους το 2015.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τον Guaido ως πρόεδρο.
Το έκανε μονομερώς ο γγ της οργάνωσης, αλλά όχι τα κράτη-μέλη ως Σώμα.
Ούτε και ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τον Guaido και το έχει ξεκαθαρίσει ο γγ του Antonio Gutteres , ο οποίος μάλιστα αποσαφήνισε πως ο Οργανισμός θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια μόνον εάν το ζητήσει η παρούσα κυβέρνηση.
Αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος απέφυγε να συνταχθεί με την πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump  και το έδειξε απαντώντας ευθέως σε δημοσιογράφο κατά την επιστροφή του από το πρόσφατο ταξίδι του στον Παναμά.
Αλλά και χώρες με σημαντικό γεωπολιτικό βάρος, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, το Μεξικό, η Νότιος Αφρική, δεν έχουν αναγνωρίσει άλλον πρόεδρο στη Βενεζουέλα πλην του νόμιμα εκλεγμένου.
Επίσης στην ΕΕ δεν έχει αναγνωρισθεί ο Guaido από όλες τις χώρες.
Εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, επίσης η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Σλοβακία δεν έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα στην εξουσία της χώρας του.
Επιπλέον, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και άμυνας Federica Mogherini αποφάσισε να μεταβεί στο Μοντεβιδέο για την έναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο της ομάδας διεθνούς διαμεσολάβησης για τη Βενεζουέλα.
Αναγνωρισμένα, η Βενεζουέλα αποτελεί την όγδοη χώρα στον κόσμο σε ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου, η πρώτη σε αποθέματα πετρελαίου.
Όσον αφορά την παραγωγή χρυσού, η αξία των αποθεμάτων της ξεπερνά το ΑΕΠ της Χιλής, ή της Δανίας.
Σε σίδηρο, η αξία αυτή ξεπερνά το ΑΕΠ του Μεξικού, ή της Ισπανίας.
Σε διαμάντια ξεπερνά το ΑΕΠ της Παραγουάης και της Βολιβίας. Και ακόμη περισσότερο, πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως διαθέτει μεγάλες ποσότητες τανταλίτη, του ακρογωνιαίου λίθου για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής—το «ματωμένο ορυκτό» όπως έχει επονομαστεί για τις διενέξεις που έχει προκαλέσει η κατοχή αποθεμάτων του και τα παιχνίδια που παίζονται για τον έλεγχό τους.
Σε όρους ιδιοκτησίας, το 98,5% των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα είναι ιδιωτικές, το 0,5% με μεικτό καθεστώς και μόλις το 1% πλήρως εθνικοποιημένες.
Ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα και την αμεροληψία των ειδήσεων που βγαίνουν προς το εξωτερικό είναι πως το 80% των μέσων ενημέρωσης στη Βενεζουέλα είναι ιδιωτικά.
Σύμφωνα με άρθρο των «New York Times», με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Donald Trump, οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν θα κοστίσουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας 11 δισ. δολάρια, από απωλεσθέντα έσοδα από το πετρέλαιο.
Και το ποσόν αυτό θα πρέπει να προστεθεί στην τεράστια ζημία που έχουν προκαλέσει οι προηγούμενες αυστηρότατες κυρώσεις στη χώρα.
Πρώτος που τις εφάρμοσε ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος Barack Obama, με το διάταγμα της 9ης Μαρτίου 2015 που υπέγραψε επί τη βάσει του «ιδιαίτερου κινδύνου» που αποτελεί η Βενεζουέλα για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια ακολούθησε ομοβροντία και άλλων κυρώσεων, που συνεχίσθηκαν και επί προεδρίας Trump.
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η Βενεζουέλα έχει διαφοροποιήσει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της πέραν του προηγούμενου, αποκλειστικού, εναγκαλισμού της με τις ΗΠΑ.
Και σήμερα η Κίνα έχει μετατραπεί σε έναν από τους προνομιακούς της εταίρους.
Η χώρα αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στη Λατινική Αμερική.
Επίσης μεταξύ των ενεργών πολιτικο-οικονομικών της συμμαχιών περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Τουρκία.
Συχνά λησμονούμε, ή αγνοούμε, πως η Βενεζουέλα έχει σύνορα ΚΑΙ με τις ΗΠΑ, που έχουν καθορισθεί από τη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια του 1978, που ρυθμίζει την θαλάσσια μεθόριο μεταξύ των νήσων της Βενεζουέλας στην Καραϊβική και τα Υπερπόντια Εδάφη που συνδέονται με τις ΗΠΑ (Πουέρτο Ρίκο και Παρθένες Νήσοι).
Οι παραπάνω είναι κάποιοι σημαντικοί παράγοντες, πολιτικοί, οικονομικοί, γεωγραφικοί και γεωστρατηγικοί.
Βεβαίως, η κάθε ανάλυση χρησιμοποιεί δικές της ερμηνείες και αποτελεί μία περίπλοκη λογική διεργασία, σημειώνεται στο άρθρο.
Ωστόσο, το θέμα είναι πως όποτε οι ΗΠΑ επικαλέσθηκαν την ανάγκη για «ανθρωπιστική βοήθεια» σε κάποιον λαό (από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, ως τη Συρία) τα αποτελέσματα δεν αποδείχθηκαν ευχάριστα για τη διεθνή κοινότητα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης