Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της η Boeing - Στο έδαφος όλα τα 737 Μax 8, σε εξέλιξη οι έρευνες

tags :
Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της η Boeing - Στο έδαφος όλα τα 737 Μax 8, σε εξέλιξη οι έρευνες
Moody’s: Θα αντεπεξέλθει η Boeing - Πολύ κερδοφόρο το αεροσκάφος 737 ΜΑΧ 8
(upd) Αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση της είναι η Boeing, η οποία βλέπει τη μια χώρα μετά την άλλη να κλείνουν τον εναέριο χώρο τους και να καθηλώνουν τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MΑΧ 8, τα οποία εμπλέκονται σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα σε διάστημα 5 μηνών, αυτό των Αιθιοπικών Αερογραμμών την περασμένη Κυριακή στην Αιθιοπία και αυτό της Lion Air στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο.
Ύστερα από τη γενικευμένη παγκόσμια ανησυχία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καθηλώσουν τα εν λόγω αεροσκάφη, με την αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, την FAA να ανακοινώνει ότι προχωρά σε αυτήν την απόφαση «ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων» ενώ για πρώτη φορά γίνεται λόγος για ομοιότητα μεταξύ των δύο αεροπορικών ατυχημάτων, στα οποία εμπλέκονται τα Boeing 737 MΑΧ 8.
«Οι νέες πληροφορίες από τα συντρίμμια στην Αιθιοπία και τα νέα δεδομένα σχετικά με την πορεία του αεροπλάνου υποδεικνύουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο καταστροφών που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα να υπάρχει μια κοινή αιτία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η FAA, η οποία έδωσε εντολή για την προσωρινή καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ή στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την FAA, η καθήλωση των αεροσκαφών θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά και τα ηχογραφημένα μηνύματα των πιλότων.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 χρόνια που η FAA λαμβάνει την απόφαση να καθηλώσει αεροσκάφη της Boeing, καθώς το 2013 είχε αποφασίσει να καθηλώσει το αεροσκάφος τύπου 787 Dreamliner.
Kατόπιν της απόφασης της FAA, η Boeing ανακοίνωσε μεν πως τα αεροσκάφη της είναι ασφαλή, αλλά σημείωσε πως υποστηρίζει την απόφαση της FAA.
Σε ανακοίνωση της η Boeing υποστηρίζει πως η σύσταση για την ακινητοποίηση προσωρινά του στόλου των αεροσκαφών αυτών έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας, προκειμένου να υπάρξει καθησυχασμός του κοινού, κάνοντας λόγο για προληπτική απόφαση και επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι μια σημαντική αξία για την Boeing από τότε που κατασκευάζει τα αεροσκάφη της».
Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της Boeing έκλεισε χθες Τετάρτη 13/3 με κέρδος 0,5% στα 377,14 δολάρια, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3%.

Στο Παρίσι τα μαύρα κουτιά της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών

Την ίδια στιγμή η Boeing δίνει αγώνα δρόμου στην προσπάθεια της να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών.
Σύμφωνα με το Reuters, ήδη τα δύο μαύρα κουτιά της πτήσης έχουν μεταφερθεί στο Παρίσι προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας και ανάλυσης από τους ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι αναλύοντας τις συνομιλίες στο πιλοτήριο και τα στοιχεία της πτήσης θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τι συνέβη και συνετρίβη την περασμένη Κυριακή το αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών παρασύροντας στο θάνατο 157 ανθρώπους.
Σημειώνεται πως όλα, και τα 371 αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MAX 8 έχουν καθηλωθεί στο έδαφος, την ώρα που έχει «παγώσει» και η διαδικασία κατασκευής για τα περίπου 5.000 αεροσκάφη που έχουν παραγγελθεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Moody’s: Θα αντεπεξέλθει η Boeing

Την εκτίμηση πως η Boeing θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με το αεροσκάφος τύπου737 MAX 8 διατυπώνει η Moody’s, η οποία υποστηρίζει πως το εν λόγω αεροσκάφος είναι πολύ κερδοφόρο για τη Boeing.
Σύμφωνα με τη Moody’s το περιθώριο λειτουργικού κέρδους για κάθε παράδοση του MAX 8 είναι 12 με 15 εκατ. δολάρια.
To 2018 η Boeing κατασκεύαζε το μήνα 52 αεροσκάφη αυτού του τύπου ενώ σχεδίαζε να αυξήσει την κατασκευή στα 57 αεροσκάφη το μήνα.
Το 2018  η Boeing παρέδωσε 256 αεροσκάφη τύπου MAX.
Όσον αφορά την αναστάτωση που έχει προκληθεί, η Moody's σημειώνει πως θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα ευρήματα για τα αίτια της συντριβής.
«Επίμονες ανησυχίες, που θα κάνουν τους επιβάτες να αποφεύγουν τις πτήσεις με αεροσκάφη MAX θα επηρέαζαν τις αεροπορικές εταιρείες και το βιβλίο παραγγελιών τους.
Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δούμε εάν αυτό θα συμβεί» αναφέρει ο οίκος και προσθέτει ότι οι αποφάσεις των αερομεταφορέων για το στόλο τους τείνουν να είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
«Ατυχήματα συνήθως δεν ωθούν τις εταιρείες στο να κάνουν καθολικές αλλαγές στα σχέδια για το στόλο τους» επισημαίνει η Moody’s.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 14/3 08:37)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης