Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές στην Ασία με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +0,82% και τις 21.205,81 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ανακάμπτουν οι αγορές στην Ασία με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +0,82% και τις 21.205,81 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,07% στις 29.084 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,82% στις 21.205,81 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Rakuten ενισχύθηκαν κατά +1,90% και +1,95% αντίστοιχα.
Παράλληλα, άνοδος σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή της χώρα για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (29/3) στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, ανακάμπτοντας μετά την πτώση των προηγούμενων μηνών.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -3,4%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -1%, έναντι ετήσιας ανόδου +0,3% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργίου, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην παραγωγή μηχανμημάτων, και συγκεκριμένα στο -5,6%, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στο +7,9%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το Υπουργείο, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -1,8% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων στο +1%.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +0,4% διευρύνοντας τα κέρδη του +0,6% που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο κατά +1%.
Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στη χώρα για τον ίδιο μήνα, σημειώθηκε πτώση στο 2,3% έναντι 2,4% τον Ιανουάριο, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +0,59% στις 2.140,67 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά -0,45%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,99% και τις 10.641,04 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,07% στις 29.084 μονάδες, με τις μετοχές των China Life Insurance και CNOOC να ενισχύονται κατά +3,69% και +2,65% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε «άλμα» κατά +3,20% στις 3.090,76 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +3,77% και τις 9.906,86 μονάδες.
«Τα μάτια των επενδυτών θα είναι κολλημένα στη ροή ειδήγσεων αναζητώντας οποεισδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες που προκύπτουν από τις συνομιλίες», σχολιάζει η αναλύτρια των αγορών της IG, Jingyi Pan, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία απότομη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα στις αγορές».
Μέχρι στιγμής, οι εμπορικές συνομιλίες έχουν θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς χθες (28/3) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες, γεγονός που εκλαμβάνεται από την αγορά ως δείγμα δέσμευσης από την Ουάσιγκτον ώστε να συνάψει μία συμφωνία.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση τόσο από τις περικοπές στην παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ, όσο και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,13% στα 67,19 δολ. ανά βαρέλι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2019 τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο +27%.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 γι το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,27% στα 59,46 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας παράλληλα κέρδη της τάξεως του +31% για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν το καλύτερο τρίμηνο από το 2009, όταν και η τιμή τους είχε ενισχυθεί κατά +40% συνολικά.
«Οι περικοπές στην παραγωγή των ΟΠΕΚ+ αποτελεί τον κύριο λόγο για τη δυναμική ανάκαμψη μετά την πτώση του -38% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους», σχολίασε ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen, ενώ από την πλευρά της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies τόνισε ότι ενδέχεται να σημειωθεί σύσφιγξη στην αγορά πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης