Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hunt (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Καταδικάζω τη βία στο Χόνγκ Κόνγκ – Υπογράψαμε μια συμφωνία με την Κίνα, να την τηρήσει

tags :
Hunt (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Καταδικάζω τη βία στο Χόνγκ Κόνγκ – Υπογράψαμε μια συμφωνία με την Κίνα, να την τηρήσει
Απειλές της Κίνας ότι η βρετανική διπλωματία θα πληρώσει για τη «συμπεριφορά» του Hunt
Στην καταδίκη των βίαιων επεισοδίων στο Χόνγκ Κόνγκ προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Jeremy Hunt (και ένας εκ των διεκδικητών της πρωθυπουργίας της Μ. Βρετανίας), ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων και των επεισοδίων στην άλλοτε βρετανική αποικία.
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Κοινοβούλιο του Χόνγκ Κόνγκ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες και οι οποίες στρέφονται κατά ενός σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου αναφέρουν πως αυτό θα τερμάτιζε την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της πόλης και θα έδινε στο Πεκίνο τη δυνατότητα να προσαγάγει ακτιβιστές ενώπιον των δικαστηρίων στην ηπειρωτική Κίνα, που κατ' αυτούς ελέγχονται απόλυτα από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια, κριτική που ενισχύθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του Hunt, ο οποίος προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Πεκίνο αθετήσει τις δεσμεύσεις που έκανε όταν του παραδόθηκε η κυριαρχία της πόλης, και συγκεκριμένα ότι δεν θα μετέβαλε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τουλάχιστον 50 χρόνια.
Τα δημοσιεύματα στα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικά.
«Ιδεολόγοι σε δυτικές κυβερνήσεις δεν σταματούν ποτέ τις προσπάθειές τους να εξυφαίνουν ταραχές εναντίον κυβερνήσεων που δεν ταιριάζουν στα γούστα τους, παρότι οι ενέργειές τους προκάλεσαν μιζέρια και χάος στη μια χώρα μετά την άλλη, στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.
Τώρα δοκιμάζουν το ίδιο κόλπο στην Κίνα», ανέφερε χθες η επίσημη εφημερίδα Ημερησία της Κίνας ενώ η Global Times ανέφερε ότι η βρετανική διπλωματία θα πληρώσει για τη συμπεριφορά του Hunt.
«Δεν νομίζω ότι εκπλήσσει κανέναν το ότι η Κίνα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, αλλά χρειάζεται να κατανοήσουν ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που τιμά τις διεθνείς δεσμεύσεις της και αυτό που είπα (...) ήταν ότι υπογράψαμε το 1984 μια συμφωνία με διάρκεια 50 χρόνων και περιμένουμε από όλα τα μέρη να την τηρήσουν» υποστήριξε ο Hunt μιλώντας στο BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης