Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oettinger (ΕΕ): Πόσο κοντά στην διαδοχή Juncker βρίσκεται η Von Der Leyen - Τα απρόοπτα των Βρυξελλών

Oettinger (ΕΕ): Πόσο κοντά στην διαδοχή Juncker βρίσκεται η Von Der Leyen - Τα απρόοπτα των Βρυξελλών
Η μάχη παραμένει αβέβαιη γιατί το 62% των ευρωβουλευτών είναι καινούρια πρόσωπα
Συνεχίζεται το «θρίλερ» στις Βρυξέλες για τον διάδοχο του jean Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την ψηφοφορία της Τρίτης (16/7) χωρίς ωστόσο να είναι μια εύκολη μάχη.
Αυτό εκτιμά ο απερχόμενος Γερμανός Επίτροπος Günther Oettinger μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Günther Oettinger αναφέρεται αναλυτικά στους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά και στο διαμφισβητούμενο σύστημα των "κορυφαίων υποψηφίων". Θα καταφέρει η σημερινή υπουργός Άμυνας της Γερμανίας να διαδεχθεί τον Juncker;
Όπως λέει ο Γερμανός πολιτικός, η von der Leyen "έχει πιθανότητες να αποσπάσει πλειοψηφία, αλλά δεν θα είναι τόσο απλό.
Γιατί; Το 62% των ευρωβουλευτών είναι καινούρια πρόσωπα, ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις θέσεις τους.
Ούτε οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι προβλέψιμες.
Κατά δεύτερον: ενστάσεις για το ποιόν της ή την εμπειρία της δεν υπάρχουν. Ωστόσο πολλοί βουλευτές έχουν εξοργιστεί, καθώς ναυάγησε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων".
Εάν πράγματι είχε εφαρμοστεί η αρχή των "κορυφαίων υποψηφίων", όπως επέμενε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γερμανός M Weber θα είχε τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν.
Αλλά και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο σοσιαλδημοκράτης F. Timmermans, θα ήταν υπολογίσιμη υποψηφιότητα. Ωστόσο, και τα δύο ονόματα απορρίφθηκαν τελικά λόγω αντιδράσεων που προέβαλαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η Ιταλία.
Τώρα λοιπόν, διερωτώνται πολλοί ευρωβουλευτές, για ποιόν λόγο να υπερψηφίσουν την von der Leyen , η οποία δεν περιλαμβανόταν καν στα πρόσωπα της αρχικής επιλογής τους;
Ο γερμανός Επίτροπος αντιστρέφει ωστόσο το ερώτημα:
"Αυτό το μπαλάκι μπορούμε και να το επιστρέψουμε στο Κοινοβούλιο, το οποίο δεν κατάφερε να υποστηρίξει με ενιαία γραμμή έναν από τους αρχικούς υποψηφίους.
Ούτε ο Weber ούτε ο Timmermans κατάφεραν να διασφαλίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στο Συμβούλιο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ικανότητα για δράση.
Αν είναι να αναβάλλουμε τα πάντα για τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε αυτό ακριβώς που θέλουν οι αυταρχικοί ηγέτες στο Πεκίνο, στη Μόσχα, στην Άγκυρα, αλλά και ο Trump. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση".


Τα απρόοπτα των Βρυξελλών 

Η αναβολή για τον Σεπτέμβριο θα είναι μονόδρομος σε περίπτωση που η Ursula von der Leyen δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία (50%) των ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία που αναμένεται την Τρίτη στο Στρασβούργο.
Σε αυτή την περίπτωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει προθεσμία ενός μήνα για να συμφωνήσει σε άλλον υποψήφιο.
Στο μέλλον πάντως, υποστηρίζει ο Oettinger, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους κανόνες για την εκλογή σε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Ακόμη και στο σύστημα των "κορυφαίων υποψηφίων", επισημαίνει, υπάρχουν ασάφειες- για παράδειγμα το ερώτημα, εάν πράγματι θα μπορούσε και ο "δεύτερος" των ευρωεκλογών, στην προκειμένη περίπτωση ο Timmermans, να αναλάβει το ύπατο αξίωμα.
Επικαλούμενος τη γερμανική εμπειρία πάντως, ο Επίτροπος υπενθυμίζει ότι ακόμη και πολιτικοί που έμειναν στην ιστορία για τη θητεία τους στην καγκελαρία, είχαν εκλεγεί ως …δεύτεροι!
"Μπορεί ένας πολιτικός που βγαίνει δεύτερος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Timmermans, να είναι ο εκλεκτός υποψήφιος, εάν καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα; Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί" τονίζει ο Oettinger.
"Θυμίζω ότι το 1969 ο (χριστιανοδημοκράτης) Kurt kissinger είχε την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά καγκελάριος έγινε άλλος και συγκεκριμένα ο Willy Brandt. Ενώ στις εκλογές του 1976 ο Helmut Kohl ήταν ο πιο ισχυρός υποψήφιος, αλλά καγκελάριος παρέμεινε ο Helmut Smitt…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης