Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Δίωξη στον έκπτωτο πρόεδρο για παράνομο πλουτισμό - Εκκρεμή δίωξη και από το Διεθνές Δικαστήριο για το Νταρφούρ

Σουδάν: Δίωξη στον έκπτωτο πρόεδρο για παράνομο πλουτισμό - Εκκρεμή δίωξη και από το Διεθνές Δικαστήριο για το Νταρφούρ
Ο έκπτωτος πρόεδρος είπε ότι έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohamed bin Salman
Δίωξη για παράνομη κατοχή ξένου συναλλάγματος και διαφθορά άσκησε δικαστήριο του Χαρτούμ στον πρώην πρόεδρο του Σουδάν Omar al Bashir, ο οποίος ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στις 11 Απριλίου, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.
Όπως ανακοίνωσε ο δικαστής, οι αρχές «κατέσχεσαν 6,9 εκατομμύρια ευρώ, 351.770 δολάρια και 5,7 εκατομμύρια σουδανικές λίρες στο σπίτι του Bashir, τα οποία περιήλθαν παρανόμως στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκαν».
Ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ποινή 10ετούς κάθειρξης για την απόκτηση αυτών των χρημάτων και με φυλάκιση τριών ετών για παράνομες συναλλαγές.
Ερωτηθείς από το δικαστήριο για πρώτη φορά, ο έκπτωτος πρόεδρος είπε ότι έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohamed bin Salman, καθώς και από άλλες πηγές, όμως υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για δικό του όφελος.
Ο δικηγόρος του τόνισε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. «Ο προσωπάρχης μου έλαβε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, διάδοχο Salman, που ανέφερε ότι ένα 'μήνυμα' επρόκειτο να φτάσει με ιδιωτικό αεροσκάφος", είπε στην κατάθεσή του ο Bashir.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας «δεν ήθελε να εμφανιστεί το όνομά του και μας είπε ότι αν κατέθετε τα χρήματα στην τράπεζα του Σουδάν ή στο υπουργείο Οικονομικών, η προέλευσή τους θα φαινόταν» υποστήριξε.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε καταθέσει στο δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Bashir παραδέχτηκε πως έλαβε πολλά εκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία.
Από τον Μάιο εκκρεμεί σε βάρος του Bashir δίωξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία στο Νταρφούρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης