Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η επίθεση στην Σαουδική Αραβία

Reuters: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η επίθεση στην Σαουδική Αραβία
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου
Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco το Σάββατο 16/9 έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια αλλά και για τις τιμές του πετρελαίου.
Οι καταναλωτές ανησυχούν για το τι σημαίνει για τους ίδιους η κατάσταση αυτή.

Πού θα αυξηθεί το κόστος;
Θα μπορούσαν να δουν αύξηση του κόστους για προϊόντα που κυμαίνονται από βενζίνη και ντίζελ μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι και τα αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου (14 & 15/9) προκάλεσαν άνοδο στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Καθώς το κόστος των μεταφορών αυξάνεται, μπορεί να αυξηθούν και οι τιμές των αγαθών τους επόμενους μήνες.

Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου στην αμόλυβδη και στο ντίζελ;
Το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιείται για διύλιση σε διάφορα προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Τα προϊόντα αυτά βλέπουν τις τιμές τους να κυμαίνονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα της προσφοράς, τους τοπικούς φόρους και διάφορα πρόσθετα όπως η αιθανόλη. Το ακαθάριστο όμως είναι και ο καθοριστικός παράγοντας.
Το ακαθάριστο αντιπροσωπεύει το 50% της τιμής λιανικής πώλησης, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το αργό και το λιανικό εμπόριο.

Γιατί είναι σημαντική η Σαουδική Αραβία;
Η Σαουδική Αραβία ήταν, εδώ και δεκαετίες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου διεθνώς και ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αύξησαν την παραγωγή τους, το βασίλειο είχε την περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα - την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή σχεδόν αμέσως - από οποιοδήποτε άλλον. Αυτή η διαταραχή αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού σε απόλυτους αριθμούς τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Οι αποφάσεις τους, ως de facto ηγέτης της Οργάνωσης των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, ως αποτέλεσμα, εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου αργού πετρελαίου στον κόσμο, μεταφέροντας 7 εκ. βαρέλια πετρελαίου ανά τον κόσμο καθημερινά, σε μεγάλο βαθμό στις ασιατικές αγορές.

Πότε θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές;
Πολύ σύντομα. Οι τιμές στην αντλία ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις κινήσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες αυξήθηκαν έντονα τη Δευτέρα (16/9) ως απάντηση στις επιθέσεις.
Image result for saudi aramco attack reuters
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οδηγοί θα μπορούσαν να δουν τις τιμές της βενζίνης στην αντλία να αρχίσουν να αυξάνονται ήδη από αυτή την εβδομάδα και οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν μέχρι και 25 σεντς αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν πάνω από 10% σήμερα (16/9).

Πώς μπορεί η αύξηση της τιμής του καυσίμου να επηράσει άλλες δαπάνες;

Οι τιμές των καυσίμων, ιδίως του ντίζελ, που καταναλώνουν καύσιμα βαρέων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και ο γεωργικός εξοπλισμός, αναμένεται να αυξηθούν. Αυτό θα επηρεάσει το κόστος μεταφοράς των εταιρειών για την αποστολή προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση των δαπανών για είδη στα τοπικά καταστήματα τροφίμων τους, όπως φρέσκα προϊόντα, τα οποία συχνά πρέπει να αποστέλλονται από άλλες περιοχές.
Οι αυξήσεις των τιμών καυσίμων αναμένονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ενώ οι χώρες της Ασίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αιχμές λόγω της ενεργειακά απαιτητικής μεταποιητικής βιομηχανίας τους, δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος στο Again Capital στη Νέα Υόρκη.
Ανάλογα με το πόσο επηρεάζονται οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να δουν αυξημένες τιμές εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια, λόγω της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία αεροσκαφών, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στο Price Futures Group στο Σικάγο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης οικιακής χρήσης θα μπορούσε επίσης να σημειώσει άνοδο στην τιμή, σε μια εποχή που η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Γιατί αναμένεται να αυξηθεί η τιμή; Δεν υπάρχουν αποθέματα στον κόσμο;
Ναι, υπάρχουν, για τουλάχιστον 90 ημέρες σε περίπτωση καταστάσεων όπως αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα πετρελαίου, αν χρειαστεί, και η Σαουδική Αραβία διαθέτει επίσης αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις εξαγωγές για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να επηρεάζονται επειδή δεν είναι σαφές πόσο θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για την αποκατάσταση των ζημιών και την επανάληψη των εξαγωγών.

Δεν είναι οι τιμές των καυσίμων σχετικά χαμηλές αυτήν την περίοδο;
Ναι. Η μέση τιμή για ένα κανονικό γαλόνι βενζίνης είναι σήμερα 2,56 δολάρια, σύμφωνα με την American Automotive Association. Αυτό είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα επίπεδα που ισχύουν συνήθως. Το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ώθησε το μέσο γαλόνι βενζίνης σε ρεκόρ 4,11 δολάρια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης