Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νταβός: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ και το Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης Trump - Von der Leyen

Νταβός: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ και το Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης Trump - Von der Leyen
Trump και Von der Leyen δεν διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους άλλωστε η γερμανίδα πολιτικός είχε αντιδράσει απαξιωτικά στην εκλογή Trump
Οι έντονες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, λόγω των αμερικανικών απειλών για την επιβολή δασμών σε πολυτελή ευρωπαϊκά προϊόντα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Trump με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο Νταβός της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Μερικές ημέρες έπειτα από δύο εξελίξεις που η Ουάσινγκτον εκλαμβάνει ως μεγάλες νίκες για τον Trump, την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας για το εμπόριο με την Κίνα αλλά και της συμφωνίας με τον Καναδά και το Μεξικό προς αντικατάσταση της NAFTA, ο Trump ταξιδεύει στο ελβετικό θέρετρο για να συζητήσει ειδικά τις διενέξεις για το εμπόριο με την Ευρώπη, που βαθαίνουν.
Ανάμεσα στα ζητήματα που διχάζουν τις δύο συμμαχικές δυνάμεις, το πιο άμεσο και πιεστικό για την Ουάσινγκτον είναι η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να θεσπίσει φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση Trump ερίζει ότι ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει άδικα κυρίως αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς του τομέα — τη Google, την Amazon, το Facebook και την Apple, από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων πήρε το προσωνύμιό του, GAFA — και τη θορυβεί το γεγονός πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να μιμηθούν το γαλλικό παράδειγμα.
Σε αντίποινα, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο Robert Lighthizer απείλησε ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 100% σε γαλλικά προϊόντα όπως η σαμπάνια, οι γυναικείες τσάντες, τα τυριά και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Ειδικοί και αναλυτές προειδοποιούν πως οι δασμοί αυτοί δεν αποκλείεται να επιβληθούν από τα τέλη του τρέχοντα μήνα, με δεδομένη την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.
«Τα πράγματα δεν πάνε πουθενά στην πραγματικότητα», επισήμανε μία από τις πηγές, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, παρότι είναι σε εξέλιξη συνεχείς επαφές ανάμεσα στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno LeMaire, τον αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin και τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Lighthizer. «Οι ΗΠΑ δεν είναι στ’ αλήθεια διατεθειμένες να συμβιβαστούν με την εφαρμογή ενός φόρου κάποιου είδους στις ψηφιακές υπηρεσίες», συμπλήρωσε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, ο Ιρλανδός Phil Hogan, ολοκλήρωσε την Πέμπτη κύκλο επαφών με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον διαβεβαιώνοντας πως έγινε μια «καλή αρχή» στις διαπραγματεύσεις αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Το Ιράν αναμένεται να είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να αρχίσει να αθετεί μέρος των δεσμεύσεών του.
Η συμφωνία προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στις δραστηριότητες στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων, αλλά ο Trump απέσυρε το 2018 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και επανέφερε σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις, εφαρμόζοντας αυτή που αποκαλεί «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» για να αναγκάσει το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι και να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις.
Η ένταση κορυφώθηκε μετά τη δολοφονία του ισχυρού ιρανού στρατηγού Soleimani στη Βαγδάτη σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στην ιρακινή επικράτεια.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Zarif, ο οποίος προγραμμάτιζε να πάει στο Νταβός, ακύρωσε τη συμμετοχή του.
Trump και Von der Lyen που έχει διατελέσει πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, γνωρίζονται καλά: οι αντεγκλήσεις ανάμεσά τους ήταν συχνές στο πρόσφατο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας των διαμαρτυριών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου διότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τον συμφωνημένο στόχο του NATO οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016, η Der Lyen δικαιολογήθηκε για την αντίδρασή της στην εκλογική επικράτηση του Trump, που παραδέχθηκε πως τη σόκαρε: «δεν είμαι μηχάνημα, άνθρωπος είμαι (...)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης