Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία - Δημοσκόπηση: Θετικοί και αισιόδοξοι οι Αυστριακοί (το 53%) απέναντι στην κυβέρνηση Συντηρητικών - Πράσινων

Αυστρία - Δημοσκόπηση: Θετικοί και αισιόδοξοι οι Αυστριακοί (το 53%) απέναντι στην κυβέρνηση Συντηρητικών - Πράσινων
Αδιαμφισβήτητη η γενική θετική εκτίμηση του πληθυσμού ως προς την κατάσταση στη χώρα, με το 51% των ερωτηθέντων να ατενίζουν με πεποίθηση και αισιοδοξία, τους επόμενους μήνες και σε ποσοστό 49% να δηλώνουν πως η χώρα εξελίσσεται στην σωστή κατεύθυνση
Έναν μήνα μετά την ορκωμοσία της, στις 7 Ιανουαρίου, της πρώτης στην ιστορία της Αυστρίας κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, «άριστο» είναι το κλίμα απέναντί της στον πληθυσμό, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard και δημοσιεύεται το σημερινό της φύλλο.
Λίγο μετά τις τελευταίες, πρόωρες, εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, ποσοστό 53% θεωρούσε πως θα ήταν "καλή για την Αυστρία" μία κυβερνητική συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων -που συμφωνήθηκε τελικά έπειτα από μακρές μεταξύ τους διαπραγματεύσεις-- και το ποσοστό αυτό παραμένει στην τωρινή δημοσκόπηση σχεδόν αμετάβλητο, με μόλις το 26% να εκτιμά το αντίθετο, δηλαδή ως "αρνητικό" για την χώρα τον κυβερνητικό συνασπισμό τους.
"Αδιαμφισβήτητη" είναι η γενική θετική εκτίμηση του πληθυσμού ως προς την κατάσταση στη χώρα, με το 51% των ερωτηθέντων να "ατενίζουν με πεποίθηση και αισιοδοξία" τους επόμενους μήνες και σε ποσοστό 49% να δηλώνουν πως "η χώρα εξελίσσεται σε γενικές γραμμές στην σωστή κατεύθυνση".
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, ο νικητής των τελευταίων εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Sebastian Kurz, εμφανίζεται με ποσοστό 39% (κατά 1,5 μονάδες βελτιωμένο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα), οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% (21% στις εκλογές).
Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι εμφανίζονται με αυξημένη τη δύναμή τους από το 14% στις εκλογές, σε 17% στη δημοσκόπηση, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 15%, είναι το ποσοστό του πρώην συγκυβερνώντος (σ.σ. με το Λαϊκό Κόμμα) ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, και ελαφρά βελτιωμένο, στο 9%, είναι το ποσοστό του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), του μικρότερου κόμματος της αυστριακής Βουλής.
Αρκετά μειωμένο, σε σχέση με εκείνο μετά τις τελευταίες εκλογές, στο 37% έναντι του 48%, καταγράφεται στην ίδια δημοσκόπηση το ποσοστό εκείνων που θα επέλεγαν τον Sebastian Kurz σε μία υποτιθέμενη απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ενώ στη δεύτερη θέση, με αρκετή απόσταση, βρίσκεται ο αρχηγός των Πράσινων και σημερινός αντικαγκελάριος της κυβέρνησης Werner Kogler, με ποσοστό 14%.
Ακολουθούν, με ποσοστό 11% για τον καθένα, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ και η επικεφαλής του ΝΕΟΣ Beate Meinl - Reisinger, με τελευταία την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ και ποσοστό 9%.
Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, στην πρώτη θέση, με ποσοστό 43%, εμφανίζεται το ΝΕΟΣ και ακολουθούν, με πολύ μικρότερα ποσοστά, το Κόμμα των Ελευθέρων (18%) και το Σοσιαλδημοκρατικό (9%).
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων -- του οποίου κανονικά η (πενταετής) θητεία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024 -- είχε ορκιστεί την 7η Ιανουαρίου 2020, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, ακριβώς 100 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.
Της νέας αυστριακής κυβέρνησης ηγείται -- όπως και της προηγούμενης -- ως ομοσπονδιακός καγκελάριος ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Werner Kogler ως αντικαγκελάριο, τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.
Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός διότι είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου επειδή είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.
Το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει στην κυβέρνηση τα σημαντικότερα υπουργεία : Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, 'Αμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Από την πλευρά τους οι Πράσινοι ηγούνται των υπουργείων : Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Werner Kogler).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης