Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Το Sinn Fein καλεί την EE να υποστηρίξει την επανένωση της Ιρλανδίας μετά την ιστορική εκλογική του νίκη

Ιρλανδία: Το Sinn Fein καλεί την EE να υποστηρίξει την επανένωση της Ιρλανδίας μετά την ιστορική εκλογική του νίκη
Ο χωρισμός (της Ιρλανδίας) και η διαίρεση υπήρξαν καταστροφή και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας, τόνισε η ηγέτιδα του Σιν Φέιν
Επειτα από την ιστορική επίδοση του Σιν Φέιν (Sinn Fein) στις βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία, η ηγέτις του Mary Lou McDonald θεωρεί εαυτήν πιθανή αυριανή πρωθυπουργό και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει το σχέδιό της για την επανένωση του νησιού.
Το Σιν Φέιν είναι η δεύτερη δύναμη του ιρλανδικού κοινοβουλίου, μετά το Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail), το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μοιράστηκε επί έναν αιώνα την εξουσία με το επίσης κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ (Fine Gael).
Εάν ανέλθει στην εξουσία μέσω ενός κυβερνητικού συνασπισμού, το Σιν Φέιν έχει ως στόχο την επανένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το Brexit, προς το οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά την θέλησή τους.
Η Mary Lou McDonald λέει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας την γερμανική ενοποίηση. Και με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας», δήλωσε στην εκπομπή Newsnight του BBC.
«Ο χωρισμός (της Ιρλανδίας) και η διαίρεση υπήρξαν καταστροφή και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας», τόνισε.
Το μεγαλύτερο μέρος της ιρλανδικής νήσου αποχωρίσθηκε από την Μεγάλη Βρετανία το 1921, αλλά έξι κομητείες του βόρειου τμήματος παρέμειναν ως επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην κυριαρχία του Λονδίνου σχηματίζοντας μαζί με την βρετανική νήσο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τον πρώην πρωθυπουργό Bertie Achern, ένα δημοψήφισμα για την επανένωση είναι «αναπόφευκτο».
Ομως, η Arlene Foster, η επικεφαλής του μικρού ενωτικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν συμφωνεί.
Η Arlene Foster επισημαίνει ότι μόνο ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία δύναται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επανένωση, «εάν θεωρείται πιθανόν ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών» της βρετανικής επαρχίας.
«Και αυτό δεν υπάρχει», δήλωσε μέσω του Twitter η Arlene Foster αναφέροντας τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης.

Προς κυβερνητικό συνασπισμό

Για την υποστήριξη του σχεδίου του, το Σιν Φέιν υπολογίζει στην εκλογική του επιτυχία.
Μέχρι πρότινος «παρίας» της ιρλανδικής πολιτικής ζωής σημαδεμένο ως πολιτική πτέρυγα του IRA, το Σιν Φέιν εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Σαββάτου, που δεν μεταφράσθηκε σε ανάλογο αριθμό εδρών, διότι δεν κατέβασε αρκετούς υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας.
Αυτό δεν εμποδίζει την 50χρονη Mary Lou McDonald να ονειρεύεται ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αν εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.
«Μπορώ θαυμάσια να είμαι η επόμενη Taoiseach (πρωθυπουργός στα γαελικά)», δήλωσε κατά την διάρκεια περιπάτου στο κέντρο του Δουβλίνου.
«Πιστεύω ότι θα ήταν καταπληκτικό να έχουμε έναν πρωθυπουργό που να προέρχεται από το Σιν Φέιν και επιπλέον γυναίκα», είπε στους δημοσιογράφους.
Το Σιν Φέιν καταλαμβάνει 37 από τις 60 έδρες του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Φιάνα Φέιλ 38 και το Φίνε Γκάελ 35.
Η Mary Lou McDonald θα προτιμούσε να μην σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο από τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι και πολύ πρόθυμα να διαπραγματευθούν με το Σιν Φέιν.
Εχει αρχίσει συνομιλίες με μικρότερα κόμματα της αριστεράς, τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια συμμαχία να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης