Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan - S&P Global Platts: Η Σαουδική Αραβία νικήτρια στον πόλεμο του πετρελαίου

tags :
JP Morgan - S&P Global Platts: Η Σαουδική Αραβία νικήτρια στον πόλεμο του πετρελαίου
Νικήτρια στον πόλεμο του πετρελαίου είναι η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζουν οι JP Morgan και S&P Global Platts
Νικήτρια φαίνεται πως αναδεικνύεται η Σαουδική Αραβία στον εμπορικό πόλεμο για την τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan και της S&P Global Platts, καθώς συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αντέξει τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.
Η αγορά έχει πλημμυρίσει με αργό πετρέλαιο, οι δεξαμενές είναι γεμάτες, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει ρίξει τη ζήτηση στα τάρταρα.
Τη Δευτέρα 20 Απριλίου τα συμβόλαια Μαΐου για το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο (WTI) κατρακύλησαν σε αρνητική περιοχή.
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που εκπνέουν την Τρίτη 21 Απριλίου έφτασαν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέχρι και στα -40 δολάρια.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να πληρώσουν για να «απαλλαγούν» από το εμπόρευμά τους, καθώς τα συμβόλαια Μαΐού έκλεισαν στην περιοχή των -37,63 δολαρίων.
Η ιστορική κατάρρευση στην αγορά του πετρελαίου επιταχύνθηκε και από το γεγονός τα συμβόλαια έληγαν.
Τα συμβόλαια Ιουνίου για το αμερικανικό αργό, όμως, τα οποία αποτελούν καλύτερο δείκτη για την πορεία της αγοράς, γνωρίζουν και αυτά ραγδαία πτώση (-30%), ενώ καθοδική πορεία έχει και το brent.
«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι νικήτριες.
Ωστόσο πρόκειται για μια πύρρειο νίκη.
Το Ριάντ και η Μόσχα εδώ και αρκετό καιρό είχαν την προσοχή τους στραμμένη στο αμερικανικό αργό, ωστόσο είχαν να αντιμετωπίσουν επίσης τον ανταγωνισμό από το Brent» αναφέρει ω της S&P Global Platts.
Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να λάβουν δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, με την οικονομική δραστηριότητα, στην κυριολεξία, να καταρρέει.
Η πτώση της ζήτησης ήταν αναπόφευκτη, με τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου να γεμίζουν.
Στις ΗΠΑ δε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμμένη στο κύριο σημείο παράδοσης, στο Cushing της Οκλαχόμα, που σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να έχει πληρότητα 100%.
«Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι ανά τον κόσμο δεξαμενές δεν θα έχουν άλλο χώρο μέχρι τα τέλη Μαΐου (ή) τις αρχές Ιουνίου», προέβλεψε ο Dave Ernsberger, προειδοποιώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Στις αρχές του μήνα, οι πετρελαιοπαραγωγοί κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για το πετρέλαιο, που περιλαμβάνει μειώσεις ύψους 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών σε ημερήσια βάση.
Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και έτσι θα υπάρχει υπερπροσφορά.
Τελικά, οι Σαουδάραβες αναδείχθηκαν νικητές, αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan, Christian Malek.
«Κατάφεραν να βγουν από την πόρτα νωρίς.
Πούλησαν πετρέλαιο, ενώ υπήρχε ακόμη ζήτηση.
Μοναδική λύση για να υπάρξει έξοδος από την τρέχουσα πετρελαϊκή κρίση είναι να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή» πρόσθεσε ο Christian Malek, υπονοώντας ότι το Ριάντ πρέπει να μειώσει και άλλο την παραγωγή του.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ πρόκειται να διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης