Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (Eurogroup): Χωρίς τρόικα και περιορισμούς η ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Centeno (Eurogroup): Χωρίς τρόικα και περιορισμούς η ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Η εξ αποστάσεως ομιλία του επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 
Η ευρωπαϊκή βοήθεια για την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός θα έρθει «χωρίς στίγμα, χωρίς να εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα, χωρίς τρόικα», διαμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, σε εξ αποστάσεως ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά.
Η πανδημία έχει κατακλύσει χώρες σε όλο τον κόσμο σε μια άνευ προηγουμένου, οξεία και βαθιά κρίση.
Για την ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ιδρύθηκε, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Covid-19 είναι πρώτα απ 'όλα μια σοβαρή κρίση υγείας.
Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να αποτίσω φόρο τιμής στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε όλη την Ευρώπη για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους να σώσουν ζωές.
Αυτό απαιτεί επείγουσα και αποφασιστική δράση.
Οι πολίτες δικαίως αναμένουν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέχουν την οικονομική προστασία που χρειάζονται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι ύφεσης και ανάκαμψης κατανέμονται άνισα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Ο Covid-19 θα αφήσει το κοινωνικοοικονομικό και χρηματοοικονομικό τοπίο πολύ κατακερματισμένο.
Ο κατακερματισμός θα υπονόμευε την ενιαία αγορά και τη νομισματική ένωση.
Οι εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν δίστασαν να δώσουν τεράστια δημοσιονομική ώθηση στις αντίστοιχες οικονομίες τους.
Αν και σημαντικές και συντονισμένες, οι εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις ήταν περιορισμένες και άνισες.
Η διαφορά στην ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων έγινε σύντομα εμφανής.
Η πανδημία είναι ένα εξωτερικό και συμμετρικό σοκ.
Για να ξεπεραστεί απαιτείται μια ισχυρή συνιστώσα αλληλεγγύης, για να εξασφαλιστεί μια ομοιόμορφη μεταχείριση των Ευρωπαίων πολιτών και ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρείες.
Αυτό το μήνυμα οδήγησε την ευρωπαϊκή απάντηση».
Ο κ. Centeno, αφού ανέφερε τις μέχρι στιγμής ενέργειες των αρχών της ΕΕ, σημείωσε πως η προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των εργαζομένων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
«Για να έχουμε μια ταχεία ανάκαμψη, πρέπει να διατηρήσουμε τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε τις δεξιότητές τους.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να συμφωνήσουμε σε ένα παρόμοιο μέγεθος στήριξης -αυτή τη φορά το κάναμε σε δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστούν περισσότερα, καθώς αντιμετωπίζουμε το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης των οικονομιών μας.
Ορισμένα μέλη έκαναν την υπόθεση για κοινή έκδοση χρέους.
Η συγκέντρωση πόρων με τέτοιο τρόπο θα μας επέτρεπε να δώσουμε ισχυρή ώθηση στην ανάκαμψη και να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών των κρατών που πλήττονται περισσότερο.
Πέρα από τη χρηματοδότηση, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα εργαλεία του προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να διοχετεύσουν καλύτερα τα χρήματα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης