Τελευταία Νέα
Διεθνή

The Times: Σημαντικές οι απώλειες για τους δισεκ. της Βρετανίας - Εχασαν 60 δισ ευρώ σε 2 μήνες λόγω κορωνοϊού

The Times: Σημαντικές οι απώλειες για τους δισεκ. της Βρετανίας - Εχασαν 60 δισ ευρώ σε 2 μήνες λόγω κορωνοϊού
Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το άθροισμα του πλούτου των χιλίων πιο πλούσιων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται
Δυσμενής απεδείχθη η πανδημία του κορωνοϊού για τις …τσέπες των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία.
Δημοσίευμα των Sunday Times καταγράφει τις απώλειες που κατέγραψαν μερικά από τα γνωστά για τον πλούτο τους ονόματα της Βρετανίας, οι οποίοι για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, μετρούν ζημιές  54 δισ. λίρες σε μόλις δυο μήνες κορωνοϊού.
Ο κατάλογος με τους κατόχους των 1.000 μεγαλύτερων περιουσιών στη χώρα, που δημοσιεύει η εφημερίδα κάθε χρόνο από το 1989, αποκαλύπτει ότι οι πιο πλούσιοι επιχειρηματίες και οι πιο πλούσιες οικογένειες έχασαν αθροιστικά 54 δισεκατομμύρια λίρες (60 δισ. ευρώ) μέσα σε περίπου δύο μήνες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το άθροισμα του πλούτου των χιλίων πιο πλούσιων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται.

Αλλάζουν θέση στη λίστα οι μεγιστάνες λόγω κορωνοϊού

Οι μισοί και πλέον από αυτούς έχασαν χρήματα. Με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 16,2 δισ. λίρες, ο εφευρέτης και βιομήχανος james Daison έκανε εντυπωσιακό άλμα: από την πέμπτη, καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση της κατάταξης. Ο μεγιστάνας των οικιακών ηλεκτρικών ειδών εκμεταλλεύθηκε τόσο τις καλές επιδόσεις των επιχειρήσεών του, όσο και τις ζημίες των άλλων δισεκατομμυριούχων.
Οι αδελφοί Sri και Gopy Hinduza, στην κορυφή της κατάταξης το 2019, πέρασαν στη δεύτερη θέση.
Οι ιδιοκτήτες του πολυπλόκαμου ινδικού ομίλου που φέρει το οικογενειακό τους επώνυμο είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά σχεδόν 6 δισεκ. λίρες — πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στον πίνακα.
Η περιουσία τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 16 δισεκ. λίρες, είναι δηλαδή πλέον ίση με αυτήν δύο άλλων αδελφών και επιχειρηματιών, των David και Simon Ruben.
Ανάμεσα σε άλλους διάσημους δισεκατομμυριούχους, ο μεγιστάνας του χάλυβα Laxmy Mittal έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον κατατάσσεται 19ος στη λίστα.
Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει 147 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή τέσσερις λιγότερους από ό,τι την περασμένη χρονιά. Το Λονδίνο πάντως παραμένει η παγκόσμια πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων, καθώς 89 διατηρούν εκεί τη βάση τους.
«Η πρώτη λεπτομερειακή ανάλυση για τα οικονομικά των πολύ πλούσιων από την έναρξη της επιδημίας (…) οξύνει τις ανησυχίες για μια μακρά και βαθιά ύφεση» στη Βρετανία, σχολιάζει η κυριακάτικη έκδοση των Times του Λονδίνου.
Εξάλλου, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 63 πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, ανάμεσά τους 20 δισεκατομμυριούχοι, ζήτησαν για τους υπαλλήλους τους στήριξη από τα δημόσια ταμεία κατά τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να λαμβάνουν από το κράτος το 80% των μισθών τους έως του ποσού των 2.500 λιρών μηνιαίως.
Η Carry Roberts, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική, δεν έκρυψε την αγανάκτησή της.
«Γιατί δεν μπορούσαν να βάλουν τα χέρια στις δικές τους τσέπες αντί να ζητήσουν από τις απλές οικογένειες να το κάνουν αντί γι’ αυτούς;» διερωτήθηκε μιλώντας στην εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης