Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Να σταματήσει η επιδημία του ψευδο-ράλι στη Wall Street, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Fed

El-Erian: Να σταματήσει η επιδημία του ψευδο-ράλι στη Wall Street, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Fed
Τέλος ζητά να δοθεί στην επιδημία του ψευδο-ράλι της Wall Street ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και ιδρυτής της Pimco, Mohamed El-Erian
Να σταματήσει η επιδημία του ψευδο-ράλι στη Wall Street κάλεσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και ιδρυτής της Pimco, Mohamed El-Erian, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως η παρούσα κατάσταση θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Fed.
Ο πανικός που έχει προκαλέσει η πανδημία, η οικονομική κατάρρευση λόγω των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων και των lockdown, καθώς και οι ανισότητες, προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές ωθούνται ολοένα και περισσότερο προς τα πάνω, χωρίς να προβαίνουν σε ορθολογική αναγνώριση του κινδύνου.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πλέον επιθετική συμπίεση του κινδύνου σε όλες τις κατηγορίες αξιών.
Και ενώ πολλοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη συγχρονισμού μετοχών και πραγματικής οικονομίας, ο Mohamed El-Erian αποκαλύπτει αυτή τη «φασιστική νοοτροπία» της χρηματαγοράς.
«Σίγουρα τα ομόλογα δεν αγοράζουν αυτά που πουλούν οι μετοχές».
Συμμεριζόμενος, ως έναν βαθμό, την άποψη του Jim Cramer πως οι αγορές δεν έχουν συνείδηση, ο El-Erian, με διπλωματικό τρόπο, επισημαίνει πως «κατανοώ τους ανθρώπους που στοιχηματίζουν σε ηθικούς κινδύνους.
Αντιλαμβάνομαι τους ανθρώπους που στοιχηματίζουν στο backstop της Fed.
Ωστόσο εγώ δεν το κάνω.
Δεν το θεωρώ καλή επενδυτική στρατηγική.
Προτιμώ να επενδύω βάσει των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας.
Η άποψη που υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία σημασία τα θεμελιώδη ή τι συμβαίνει στα εταιρικά κέρδη ή τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη γιατί η Fed θα αγοράσει αυτά που θέλω να αγοράσει, αυτή είναι η νοοτροπία των ανθρώπων της αγοράς τη δεδομένη στιγμή».
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε μια ηττοπαθή κατάσταση.
«Χάνουν αν προσπαθήσουν να αναιρέσουν ό,τι έχουν κάνει.
Χάνουν αν κάνουν περισσότερα.
Χάνουν, τέλος, αν δεν κάνουν τίποτε, λόγω της έλλειψης συγχρονισμού αγορών και πραγματικής οικονομίας» επισημαίνει ο διακεκριμένος οικονομικός αναλυτής, καταλήγοντας να αμφισβητεί την παντοδυναμία των κεντρικών τραπεζών:
«Πρέπει να παρθούν μέτρα για την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της Fed, ενός ιδρύματος που είναι κρίσιμο για την ευημερία της παρούσας και των μελλοντικών γενεών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης