Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup - Centeno: Στις 9/7 η εκλογή νέου προέδρου - Τα σχέδια της Γερμανίας

Αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup - Centeno: Στις 9/7 η εκλογή νέου προέδρου - Τα σχέδια της Γερμανίας
Ο Mario Centeno θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας στις 15 Ιουνίου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς φαίνεται πως το Eurogroup οδεύει προς αλλαγής ηγεσίας.
Ειδικότερα, από τις 15 Ιουνίου, ο Mario Centeno θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο και για την αλλαγή προέδρου στo Eurogroup.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Centeno θα ανακοινώσει επισήμως την παραίτηση του από το Eurogroup στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Πέμπτη (11/6/2020).
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η θητεία του Centeno στο Eurogroup θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα και δεν θα έχει τη δυνατότητα για ανανέωση της.
Κατά συνέπεια τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup θα τερματιστεί στις 13 Ιουλίου του 2020.
«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε.
«Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», πρόσθεσε ακόμη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, δήλωσε σήμερα ότι ο Centeno «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά».
Όσον αφορά την επιλογή του διαδόχου, ο Scholz τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για φημολογίες.
Αλλά μπορώ να σας πω ότι και εγώ και η γερμανική κυβέρνηση έχουμε σαφές όραμα».
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά και τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν.
Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς πέντε χώρες (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία) απορρίπτουν την πρόταση.

H ανακοίνωση για την αποχώρηση Centeno

Ο Centeno, ο οποίος θεωρείται ότι κατάφερε να αντιστρέψει μακρόχρονες πολιτικές λιτότητας ενώ η χώρα του πέτυχε παράλληλα το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 45 χρόνια, θα παραιτηθεί στις 15 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa αναφέρει ότι αντικαταστάτης του Centeno θα είναι ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Joao Leao.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης