Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρόταση για μέτρα αντιμετώπισης στρεβλώσεων από ξένες επιδοτήσεις και εξαγορές στην ΕΕ

Κομισιόν: Πρόταση για μέτρα αντιμετώπισης στρεβλώσεων από ξένες επιδοτήσεις και εξαγορές στην ΕΕ
Μέτρα για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων από ξένες επιδοτήσεις και εξαγορές στην ΕΕ προτείνει η Κομισιόν
"Λευκή Βίβλο" για τις στρεβλωτικές συνέπειες που προκαλούνται από τις ξένες επιδοτήσεις (τρίτων κρατών) στην ενιαία αγορά, αναζητώντας τη συνεισφορά των ενδιαφερομένων μερών σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, για να προετοιμάσει τις κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασαν η Αντιπρόεδρος Margrethe Vestager και ο Επίτροπος Thierry Breton.
Η Λευκή Βίβλος αφορά τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, τα μέσα εμπορικής άμυνας, τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές ενισχύσεις με προέλευση οντότητες εκτός ΕΕ.
Προτείνει δε τρεις προκαταρκτικές επιλογές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις ξένες επιδοτήσεις (i) στην ενιαία αγορά γενικά, (ii) στις εξαγορές εταιρειών της ΕΕ και (iii) κατά τη διάρκεια των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ.
Αυτές οι Ενότητες μπορεί να είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους και όχι εναλλακτικές.
Η Λευκή Βίβλος καθορίζει επίσης μια γενική προσέγγιση για τις ξένες επιδοτήσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της ΕΕ.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ σε εταιρείες εντός της ΕΕ φαίνεται να έχουν αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, αλλά δεν εμπίπτουν στον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων στις οποίες οι ξένες επιδοτήσεις φαίνεται να διευκόλυναν την απόκτηση εταιρειών της ΕΕ ή να στρεβλώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις, τις πράξεις αγοράς ή τις πολιτικές τιμολόγησης των δικαιούχων τους, ή παραμορφωμένες προσφορές σε δημόσιες συμβάσεις, εις βάρος των μη επιδοτούμενων εταιρειών.
Επιπλέον, οι υφιστάμενοι κανόνες εμπορικής άμυνας αφορούν μόνο τις εξαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες και επομένως δεν αντιμετωπίζουν όλες τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις που χορηγούνται από τρίτες χώρες.
Όταν οι ξένες επιδοτήσεις έχουν τη μορφή χρηματοοικονομικών ροών που διευκολύνουν την απόκτηση εταιρειών της ΕΕ ή όπου υποστηρίζουν άμεσα τη λειτουργία μιας εταιρείας στην ΕΕ ή διευκολύνουν την υποβολή προσφορών σε μια διαδικασία δημοσίων συμβάσεων, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κανονιστικό κενό.
Η Λευκή Βίβλος προτείνει λοιπόν λύσεις και ζητά νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του κανονιστικού κενού.
Συγκεκριμένα, το "γενικό μέσο για τη λήψη στρεβλωτικών επιπτώσεων των ξένων επιδοτήσεων" προτείνει την καθιέρωση ενός γενικού μέσου ελέγχου της αγοράς για την αξιοποίηση όλων των δυνατών καταστάσεων της αγοράς στις οποίες οι ξένες επιδοτήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά.
Η εποπτική αρχή, η οποία θα είναι εθνική αρχή ή η Κομισιόν, θα μπορούσε να ενεργήσει βάσει οποιασδήποτε ένδειξης ή πληροφοριών ότι μια εταιρεία στην ΕΕ επωφελείται από ξένη επιδότηση.
Εάν αποδειχθεί η ύπαρξη επιδότησης από το εξωτερικό, τότε η αρχή θα επιβάλει μέτρα για την αποκατάσταση του ενδεχόμενου στρεβλωτικού αντίκτυπου, όπως αποκαταστατικές πληρωμές και διαρθρωτικές ή συμπεριφορές.
Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να θεωρήσει ότι η επιδοτούμενη δραστηριότητα ή επένδυση έχει θετικό αντίκτυπο, το οποίο υπερτερεί της στρέβλωσης και δεν θα συνεχίζει την έρευνα.
Σε ότι αφορά τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις που διευκολύνουν την απόκτηση εταιρειών της ΕΕ, η Κομισιόν στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι ξένες επιδοτήσεις δεν παρέχουν αθέμιτο όφελος στους αποδέκτες τους κατά την απόκτηση (συμμετοχών) εταιρειών της ΕΕ, είτε απευθείας συνδέοντας μια επιδότηση με μια δεδομένη εξαγορά είτε έμμεσα αυξάνοντας εκ των πραγμάτων την οικονομική δύναμη του αγοραστή.
Επιπλέον οι εταιρείες που επωφελούνται από χρηματοδοτική στήριξη μιας κυβέρνησης εκτός ΕΕ θα πρέπει να κοινοποιήσουν τις κτήσεις τους σε εταιρείες της ΕΕ, πάνω από ένα καθορισμένο όριο, στην αρμόδια εποπτική αρχή.
Η Λευκή Βίβλος προτείνει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να είναι η αρμόδια εποπτική αρχή.
Οι συναλλαγές θα μπορούν να κλείσουν όσο εκκρεμεί η εξέταση της Κομισιόν.
Εάν η εποπτική αρχή διαπιστώσει ότι η απόκτηση διευκολύνεται από την επιδότηση από το εξωτερικό και στρεβλώνει την ενιαία αγορά, θα μπορούσε είτε να αποδεχτεί δεσμεύσεις από το κοινοποιούν μέρος που θα διορθώσει αποτελεσματικά τη στρέβλωση είτε, ως έσχατη λύση, θα μπορούσε να απαγορεύσει την απόκτηση.
Σε ό,τι αφορά τις ξένες επιδοτήσεις, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι ενδέχεται να επιτρέψουν στους πλειοδότες να αποκτήσουν ένα άδικο πλεονέκτημα, για παράδειγμα υποβάλλοντας προσφορές κάτω από την τιμή της αγοράς ή ακόμα και κάτω από το κόστος, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν δημόσιες συμβάσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν αποκτήσει.
Η Λευκή Βίβλος προτείνει έναν μηχανισμό όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να κοινοποιούν στην αναθέτουσα αρχή τις χρηματοδοτικές συνεισφορές που λαμβάνουν από τρίτες χώρες.
Στη συνέχεια, οι αρμόδιες αναθέτουσες και εποπτικές αρχές θα εκτιμούσαν εάν υπάρχει επιδότηση από το εξωτερικό και αν καθιστούσε άδικη τη διαδικασία προμήθειας.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο υποψήφιος θα αποκλείονταν από τη διαδικασία προμήθειας.
Τέλος, η Λευκή Βίβλος καθορίζει τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος των ξένων επιδοτήσεων στην περίπτωση αιτήσεων χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ.
Η Λευκή Βίβλος προτείνει επιλογές για την αποφυγή αθέμιτων πλεονεκτημάτων.
Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση χρηματοδότησης που διανέμεται μέσω δημόσιων διαγωνισμών ή επιχορηγήσεων, μια παρόμοια διαδικασία θα ισχύει όπως αυτή που προβλέπεται για τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης