Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές οι πολίτες

Σερβία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές οι πολίτες
Φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του A. Vučić
Ομαλά διεξάγονται οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη Σερβία, όπου 6.584.376 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 250 βουλευτές για το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι κάλπες σε 8.253 εκλογικά κέντρα που είναι εφοδιασμένα με μάσκες και αντισηπτικά,  άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν τις 20:00 το βράδυ.
Και στο Κόσοβο λειτουργούν 80 εκλογικά κέντρα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές,  την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί.
Κάποια κόμματα που ανήκουν στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Σερβία (SzS), όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και το εθνικιστικό κίνημα «Dveri», έχουν ζητήσει από τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, εκτιμώντας ότι η ψηφοφορία δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε ελεύθερη εξαιτίας του ελέγχου που ασκεί ο πρόεδρος Aleksandar Vučić στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, τα κόμματα που απέχουν κατηγορούν για απολυταρχισμό τον Πρόεδρο της Σερβίας A. Vučić και καλούν τους υποστηρικτές τους να μην ψηφίσουν.
Πάντως, φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές , σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται ο A. Vučić, καθώς  αναμένεται να συγκεντρώσει το 55% των ψήφων, ενισχυμένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στη δεύτερη θέση με 12,5% αναμένεται να βρεθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ivica Dačić που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2012, ενώ τρίτο το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης υπό τον Aleksandar Šapić.
Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή αναμένεται να ξεπεράσουν άλλα τέσσερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου Vojislav Šešelj .
Πάντως, οι σημερινές εκλογές δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμα, θεωρούνται σημαντικές διότι όπως εκτιμάται θα επηρεάσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου, αφού ο Vučić, εφόσον το κόμμα του αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει την πολιτική εγκυρότητα να διαπραγματευτεί ακόμη και για λιγότερο ευχάριστες λύσεις.
Κατά γενική εκτίμηση στόχος του ο A. Vučić είναι να λάβει το κόμμα του μαζί με τους σημερινούς πολιτικούς εταίρους στην κυβέρνηση, πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε να μπορέσει να προωθήσει την αλλαγή του Συντάγματος που θα είναι απαραίτητη στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για το Κόσοβο.
Τέλος, σημειώνεται ότι στη Σερβία, με πληθυσμό 7,2 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί 12.803 κρούσματα της πανδημίας covid-19 και 260 θάνατοι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης