Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές τις Ασίας λόγω ανησυχιών για τις εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,87% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,83%

tags :
Πτώση στις αγορές τις Ασίας λόγω ανησυχιών για τις εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,87% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,83%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,73% στις 25.326 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (14/7) οι αγορές της Ασίας, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν εντείνει τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,87% στις 22.587,01 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,61% και τις 5.941,1 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.183,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη υποχωρεί κατά -0,54% στις 1.335,08 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,73% στις 25.326 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,02% και τις 12.209,01 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση -0,83% στις 3.414,62 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,08% στις 13.996,46 μονάδες.
Χθες (13/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, χαρακτήρισε ως «εντελώς παράνομες» τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι το Πεκίνο πραγματοποιεί μία «εκστρατεία εκφοβισμού».
«Ο κόσμος δεν πρόκεται να επιτρέψει στο Πεκίνο να αντιμετωπίζει τη Νότια Σινική Θάλασσα ως θαλάσσια αυτοκρατορία της», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «στέκεται δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους της στη Νοτιοανατολική Ασία για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε υπεράκτους πόρους, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά της, η κινεζικής πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι ένοχη για την «υποκίνηση αντιπαράθεσης» στην περιοχή, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της κατηγορίες του Mike Pompeo.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν επίδειξη δύναμης, αυξάνουν τις εντάσεις και υποκινούν αντιπαράθεση, όλα υπό το πρόσχημα της διατήρησης της σταθερότητας», υπογράμμισε η πρεσβεία της Κίνας, συμβουλεύοντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να μην διαλέγει πλευρά σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες (13/7) ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε αναφερθεί στις 10 Ιουλίου, όταν και είχαν καταγραφεί 228.102 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προσεγγίζει πλέον τα 13 εκατομμύρια.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μπαρ, καθώς και απαγόρευση της εστίασης σε κλειστούς χώρους, ενώ οι κομητείες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα κλείσουν επίσης τις εκκλησίες, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
«Υπάρχει μία αυξανόμενη αίσθηση ότι η ανάκαμψη από τα shutdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό θα γίνει πιο ανομοιογενής σε σχέση με αυτό που αναηζτούσε η αγορά», υπογράμμισε ο αναλυτής της Baird, Willie Delwiche.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι «σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου είχαν λειτουργήσει τρομερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε υπάρχει ένας μικρός κλονισμός επίσης».
Νωρίτερα, το Υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, τα οποία αφορούν τον Μάιο του 2020 και τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -8,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -9,8% την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -8,4%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -26,3% έναντι ετήσιας πτώσης -15% και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -25,9%.
Όσον αφορά την ικανότητα χρήσης του βιομηχανικού τομέα, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -11,6% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του -13,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης