Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία για φορολόγηση του αλκοόλ εντός ΕΕ

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία για φορολόγηση του αλκοόλ εντός ΕΕ
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο για φορολόγηση του αλκοόλ εντός ΕΕ
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για το αλκοόλ εντός της ΕΕ.
Αυτή η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για μειωμένο κόστος για μικρές επιχειρήσεις παραγωγής αλκοόλ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συμφωνημένοι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι μικροί παραγωγοί αλκοόλ θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο σύστημα πιστοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ που θα επιβεβαιώνει την πρόσβασή τους σε χαμηλότερους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ολόκληρη την Ένωση.
Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, ο οποίοι θα επωφεληθούν από την καταστολή της παράνομης παραγωγής αλκοόλ και της φοροδιαφυγής.
Θα υπάρξει επίσης αύξηση του ορίου για μπύρα χαμηλότερης περιεκτικότητας στην οποία ενδέχεται να ισχύουν μειωμένοι συντελεστές για να ενθαρρυνθούν οι ζυθοποιοί να παράγουν ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μειωμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης για την ιδιωτική παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με αυτό το μέτρο.
Μετά τη συμφωνία, ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε ότι "η σημερινή συμφωνία είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση προς ένα πιο σύγχρονο και δικαιότερο φορολογικό καθεστώς για το αλκοόλ, το οποίο υποστηρίζει επίσης την καταπολέμηση της απάτης."
Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι έμμεσοι φόροι επί της πώλησης ή χρήσης συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το αλκοόλ, και συνήθως επιβάλλονται ως ποσό ανά ποσότητα του προϊόντος (π.χ. ανά 100 λίτρα).
Όλα τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πηγαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς και αντιπροσωπεύουν περίπου το 5-18% των φορολογικών εσόδων ή το 2 έως 5% του ΑΕΠ των κρατών μελών.
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορούν να ορίσουν εθνικούς συντελεστές όπως κρίνουν σκόπιμο, υπό τον όρο ότι σέβονται τις ελάχιστες τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι ισχύοντες κοινοτικοί κανόνες για την εναρμόνιση των δομών των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά συμφωνήθηκαν το 1992 (οδηγία 92/83 / ΕΟΚ).
Καθορίζουν τους κοινούς ορισμούς των αλκοολούχων προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διασφαλίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τα ίδια προϊόντα με τον ίδιο τρόπο. Καθορίζουν επίσης τη μέθοδο υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα προϊόντα και τα κριτήρια για τα προϊόντα που επωφελούνται από μειωμένους συντελεστές ή απαλλαγές.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης