Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Η μεταβατική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Σουδάν: Η μεταβατική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ
Ο Σουδανός πρωθυπουργός Abdala Hamdock είχε σήμερα Τρίτη 25/8, συνομιλίες στο Χαρτούμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo
Ο Σουδανός πρωθυπουργός Abdala Hamdock δήλωσε ότι είχε σήμερα Τρίτη 25/8, «άμεσες και διαφανείς» συνομιλίες στο Χαρτούμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, στις οποίες περιλαμβάνονταν και η αφαίρεση του Σουδάν από έναν αμερικανικό κατάλογο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο Pompeo έφθασε στο Σουδάν με απευθείας πτήση από το Ισραήλ σε αυτό που χαρακτήρισε ως η πρώτη επίσημη απευθείας πτήση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν στενότερες σχέσεις ανάμεσα στο Σουδάν και στο Ισραήλ.
Η επίσκεψή του είναι τμήμα μιας περιοδείας στην περιοχή μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτόν τον μήνα για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, και έρχεται καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πιέζουν και άλλες αραβικές χώρες να ακολουθήσουν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν για τη φερόμενη υποστήριξη σε οργανώσεις μαχητών και για τον εμφύλιο πόλεμο στο Νταρφούρ, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Omar al-Bashir Bashir, του επί σειρά ετών ηγέτη της χώρας ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό τον Απρίλιο του 2019.
Οι εμπορικές κυρώσεις ήρθησαν το 2017 αλλά το Σουδάν παραμένει στον κατάλογο των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, που το εμποδίζει από την πρόσβαση σε απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση από διεθνείς πιστωτές.
Ο Hamdock είπε επίσης σε ένα τουίτ ότι με τον Pompeo συζήτησαν την υποστήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν και πως προσβλέπει σε «θετικά χειροπιαστά βήματα» για την υποστήριξη της επανάστασης στο Σουδάν.
Στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε ότι ο Hamdock είπε στον Pompeo πως η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Ο Hamdock επαναβεβαίωσε τη σημασία του διαχωρισμού μιας εξομάλυνσης των σχέσεων από μια απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που θεωρούν ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ανέφερε ο Faisal Saleh.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης