Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαυροβούνιο - Εκλογές: Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 35%, όμως η αντιπολίτευση μπορεί να αποσπάσει την πλειοψηφία των εδρών

Μαυροβούνιο - Εκλογές: Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 35%, όμως η αντιπολίτευση μπορεί να αποσπάσει την πλειοψηφία των εδρών
Το κυβερνών κόμμα του Μαυροβουνίου έρχεται πρώτο στις εκλογές, όμως η αντιπολίτευση μπορεί να αποσπάσει την πλειοψηφία των εδρών, αν ενωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα
Το φιλοδυτικό κόμμα του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Ducanovic μπορεί να χάσει την εξουσία για πρώτη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες, μετά τις βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δίνει ένα ελαφρό πλεονέκτημα στους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης.
Με 35,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η κρατική Εκλογική Επιτροπή μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS) του αρχηγού του κράτους ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες, Κυριακή 30/8.
Όμως πρόκειται για τη χειρότερη εκλογική επίδοση που είχε ποτέ ο σχηματισμός αυτός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.
Αν ο κύριος αντίπαλός του, ένας φιλοσερβικός σχηματισμός που συγκέντρωσε 32,55% των ψήφων, συνάψει συμμαχία με δύο άλλους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης, το DPS μπορεί να χάσει τα ηνία, κάτι που θα αποτελούσε πολιτικό σεισμό για τη μικροσκοπική αυτή χώρα των Βαλκανίων με τους 620.000 κατοίκους.
Το DPS δεν έχει χάσει ποτέ εκλογές και ο Milo Ducanovic ηγείται της χώρας σχεδόν συνεχώς από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα χρόνια του 1990. Δυναμικός μεταρρυθμιστής για ορισμένους, διεφθαρμένος δυνάστης για άλλους, ηγήθηκε της απόσχισης του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006, της εισόδου του στο ΝΑΤΟ και της προσέγγισής του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως φέτος το DPS είχε να αντιμετωπίσει ένα ενισχυμένο δεξιό φιλοσερβικό στρατόπεδο το οποίο απαιτεί την επανασύσφιγξη των δεσμών με το Βελιγράδι και τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τις προβολές του εκλογικού οργανισμού CeMI, οι τρεις κύριοι σχηματισμοί της αντιπολίτευσης θα έχουν πλειοψηφία μιας έδρας στο κοινοβούλιο, δηλαδή 41 βουλευτές από τους 81.
Τα κόμματα αναμένεται τώρα να αρχίσουν τη διεξαγωγή ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, μετά τις οποίες ο Milo Ducanovic θα πρέπει, ως πρόεδρος, να αναθέσει σε κάποιο από τα κόμματα να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης