Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook και Ιnstagram «κατέβασαν» σελίδα ακροξεξιάς, ρατσιστικής οργάνωσης που στηρίζει τον Trump

Facebook και Ιnstagram «κατέβασαν» σελίδα ακροξεξιάς, ρατσιστικής οργάνωσης που στηρίζει τον Trump
Οι πλατφόρμες ανησυχούν για την έκρηξη βίας στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές καθώς η χώρα είναι βαθιά κοινωνικά διχασμένη
Το Facebook κατέβασε τους λογαριασμούς της ακροδεξιάς οργάνωσης Patriot Prayer οι οποίοι μαζί άλλα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων όπως οι Proud Boys, θεωρούν τους εαυτούς τους υποστηρικτές του Donald Trump και συγκρούονται με μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter.
Οι σελίδες της οργάνωσης αυτής αφαιρέθηκαν από το Facebook και το Ιnstagram «στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να απαγορεύσουμε τις βίαιες πολιτοφυλακές από την πλατφόρμα μας», ανακοίνωσαν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ διαδηλωτές διαμαρτύρονται εδώ και σχεδόν 100 ημέρες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη τον Μάιο.
Υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Trump όμως όπως οι Patriot Prayer συνεχίζουν την ρατσιστική ρητορική και μέσα από τα social media με αποτέλεσμα η «φωνή» τους να σιγήσει.
Ένα μέλος των Patriot Prayer σκοτώθηκε από σφαίρα το προηγούμενο Σάββατο στη διάρκεια των διαδηλώσεων με το δράστης του εγκλήματος, που είχε δηλώσει «100% αντιρατσιστής», να δολοφονείται πέντε ημέρες αργότερα κατά τη σύλληψή του από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.
Η Ακροδεξιά οργάνωση και ο ιδρυτής της Joe Gibsom επιμένουν ότι πρόκειται για μια χριστιανική ομάδα η οποία ωστόσο αναπαράγει ρατσιστική φρασεολογία και ακολουθεί παρόμοια δράση.
Τα social media έχουν τεραστια δύναμη στην ενεργοποίηση τέτοιων ομάδων καθώς πολλές κινητοποιήσεις αντιφασιστών ακτιβιστών και ακροδεξιών ομάδων έχουν ξεκινήσει και διαδοθεί μέσω του Facebook και του Instagram κάνοντας τις πλατφόρμες να ανησυχούν για την έκρηξη της βίας δύο περίπου μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μια χώρα που είναι βαθιά κοινωνικά διχασμένη και την οικονομία της σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται το ιδιαίτερα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει γίνει ακόμη πιο αβέβαιο λόγω της πανδημίας και των διαδηλώσεων για φυλετική δικαιοσύνη», εκτιμά σε έκθεσή του το Southern Poverty Law Center (SPLC), το οποίο παρακολουθεί κυρίως τις ακροδεξιές ομάδες, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετά πραγματικός» ο κίνδυνος πολιτικής βίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Απέναντι στην ακροδεξιά βρίσκεται ένας ετερόκλητος συνασπισμός, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Trump χαρακτηρίζει χρησιμοποιώντας την έκφραση «αντίφα» και τον κατηγορεί ότι αποτελείται από «προβοκάτορες, αναρχικούς και ταραξίες».
Ανάμεσά τους «υπάρχουν μερικοί χούλιγκαν αλλά και άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά θέλουν να πολεμήσουν κατά των υπέρμαχων της λευκής φυλής», σημειώνει ο Daniel Biman του Brookings Institution.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ακόμη λιγότερο οργανωμένοι» από τους αντιπάλους τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης