Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlueBay, AllianceBernstein και Axa αγοράζουν πυρετωδώς ιταλικά ομόλογα

BlueBay, AllianceBernstein και Axa αγοράζουν πυρετωδώς ιταλικά ομόλογα
Κρίσιμες οι περιφερειακές εκλογές της 20-21 Σεπτεμβρίου στην Τοσκάνη, που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης στη Ρώμη
Μπορεί η Ιταλία να βιώνει μια περίοδο ασταθούς πολιτικής, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και πιθανών πιστωτικών υποβαθμίσεων, οι επενδυτές αγαπούν το χρέος της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φορολογική και νομισματική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προστατεύει την αγορά ομολόγων της Ιταλίας από την αβεβαιότητα στο μέλλον, σύμφωνα με τις BlueBay Asset Management LLP, AllianceBernstein και Axa Investment Managers.
«Η εμπιστοσύνη μας στη χώρα αυξάνεται», δήλωσε ο Alessandro Tentori, διευθύνων σύμβουλος της Axa.
Μάλιστα, προσβλέπει να αυξήσει την έκθεση στα ιταλικά ομόλογα, ακόμα κι αν το αντι-μεταναστευτικό κόμμα του Matteo Salvini κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές της 20-21 Σεπτεμβρίου στον αριστερό προμαχώνα της Τοσκάνης, απειλώντας τη σταθερότητα της κυβέρνησης στη Ρώμη.
Italy's yield spread over Germany is nearly where it was before the coronavirus
Ένα αποτέλεσμα υπέρ του Salvini «θα σήμαινε μια επική στιγμή, αλλά νομίζω ότι θα ήταν περισσότερη ευκαιρία να αναλάβουμε τον κίνδυνο σε καλύτερη τιμή», δήλωσε ο Tentori.
Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας.
Η απόδοση στο χρέος αναφοράς ήταν περίπου το ένα τρίτο του υψηλότερου επιπέδου του το Μάρτιο, όταν η ανησυχία για την οικονομική κατάρρευση λόγω του εθνικού lockdown ήταν στο απόγειό της.
Το ταμείο διάσωσης 750 δισ. ευρώ της ΕΕ πρόσθεσε καύσιμα σε αυτό το ράλι, με τους αναλυτές να βλέπουν τη συμφωνία ως βήμα προς τη δημοσιονομική ενότητα.
"Το ταμείο ανάκαμψης είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να κλείσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη και να επανεκκινήσει την ιταλική οικονομία", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα.
«Δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια διάσταση επενδύσεων στη χώρα, ίσως τα τελευταία 40 χρόνια».

Οι κίνδυνοι

Ο Letta, ο οποίος ήταν επικεφαλής τριμερούς κυβέρνησης το 2013-2014, προειδοποίησε ότι η πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις περιφερειακές εκλογές θα μπορούσε να συμπέσει με μια αύξηση στα κρούσματα του Covid, ενισχύοντας τις ελπίδες της ακροδεξιάς για εξουσία.
Παράλληλα με αυτές τις προκλήσεις υπάρχει και η αξιολόγηση από τις Moody's και S&P Global Ratings.
Και η χώρα πρέπει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό της έναντι μιας προβλεπόμενης οικονομικής ύφεσης που θα υπερβαίνει το 10% φέτος.
Πριν από δύο χρόνια, μια διαρκής διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα φορολογικά σχέδια έστειλε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά την κρίση του δημόσιου χρέους.

Ακόμα bullish

Οι επενδυτές παραμένουν πιστοί στα ιταλικά ομόλογα.
Ενώ η BlueBay Asset Management έχει μειώσει τις συμμετοχές της, εξακολουθεί να έχει overweight θέση.
Ο επικεφαλής της AllianceBernstein, John Taylor, είναι πρόθυμος να «εξετάσει αυτό το υψηλότερο επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ» τους επόμενους έξι έως 12 μήνες για να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στο ιταλικό χρέος.
Αυτή η ανοδική πορεία αντικατοπτρίζεται στο 10ετές spread, ένα βασικό δείκτη κινδύνου για τη χώρα, η οποία έχει μειωθεί σε περίπου 150 μονάδες βάσης.
Το χάσμα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
"Η ΕΚΤ αγοράζει περισσότερα ομόλογα από όσα εκδίδει η Ιταλία και αυτή η υποστηρικτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα spreads θα παραμείνουν συγκρατημένα", δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής των επενδύσεων της BlueBay.
"Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουμε overweight", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης