Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ώρα που η Lagarde ΕΚΤ σχεδιάζει επέκταση του Προγράμματος Πανδημίας στις 29/10… ο Schaeuble ζητάει αυξήσεις επιτοκίων

Την ώρα που η Lagarde ΕΚΤ σχεδιάζει επέκταση του Προγράμματος Πανδημίας στις 29/10… ο Schaeuble ζητάει αυξήσεις επιτοκίων
Τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν απέδωσαν... υποστηρίζει ο Schaeuble
Ενώ η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ στις 29 Οκτωβρίου 2020 θα προαναγγείλει ή θα αποφασίσει την επέκταση του Προγράμματος Πανδημίας που λήγει Ιούνιο του 2021 να μετατεθεί για Δεκέμβριο 2021… κάποιος γνώριμος της Ελλάδος ο Wolfgang Schaeuble ζητάει από την ΕΚΤ να επανεξετάσει την χαλαρή νομισματική πολιτική που δεν έχει αποδώσει.
Πάντως οι σκέψεις να αυξηθεί το ύψος του προγράμματος Πανδημίας της ΕΚΤ από 1,35 σε 1,8 τρισεκ. έχει απορριφθεί και το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει χρονική επέκταση της λήξης από Ιούνιο σε Δεκέμβριο του 2021.
Ο Πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Bundestag Wolfgang Schaeuble θέλει να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων.
Σε επιστολή του επιτίθεται στην τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ.
Ο Wolfgang Schaeuble (CDU) και η Christine Lagarde της ΕΚΤ διατηρούν μια σχέση εμπιστοσύνης.
 Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Bundestag θέλει να παρακολουθεί την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Πιστεύω ότι είναι γενικά καλό εάν διεξαχθεί ευρύτερη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία όχι μόνο για τη νομισματική πολιτική, αλλά και για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της» γράφει ο Schaeuble σε επιστολή που δημοσιεύεται στην Handelsblatt.
Με την επιστολή, ο Schaeuble καθιστά σαφές ότι θέλει να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τις συνέπειές της.
Μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ την Άνοιξη του 2020, ο Πρόεδρος της Bundestag ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούη είχε προηγουμένως επικρίνει τις αγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.
Πλέον στο Γερμανικό κοινοβούλιο την Bundestag σε τακτά διαστήματα γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό.
 Ο διοικητής της Bundesbank Jens Weidmann υπερασπίστηκε τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Schaeuble δεν σταματά εκεί.
Σύμφωνα με την επιστολή του, είχε «αυτές τις μέρες συνομιλίες με μια σειρά προσωπικοτήτων» υπό την «ηγεσία» του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιβερ (CSU).
Αυτή η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Peer Steinbrück (SPD) και τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Günther Oettinger (CDU), συνέταξαν έκθεση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν απέδωσαν

«Παρά τα πολλά χρόνια της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, των μαζικών αγορών ομολόγων που οδήγησαν σε υπερβολική ρευστότητα και μια οικονομική άνθηση έως το τέλος του 2017, ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο.
Προφανώς τα μέσα της ΕΚΤ δεν λειτούργησαν.
Ωστόσο, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται αλλά επικρίνεται η  πολιτική της ΕΚΤ.
Ζητούν αλλαγή πορείας: η στρατηγική νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και να δημιουργήσει μια «προοπτική εμπιστοσύνης» τόσο για την υπέρβαση της κρίσης όσο και για μετά την κρίση.
«Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την υποχώρηση της κρίσης του κορωνοιού, θεωρούμε απαραίτητο να ξεκινήσουμε την αύξηση των επιτοκίων», θα είναι στρατηγική σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα χρέους πολλών χωρών του ευρώ ενέχουν τον κίνδυνο «αμφισβήτησης» της «ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» δεν πρέπει να κατηγορηθεί η ΕΚΤ ότι χρηματοδοτεί τα κρατικά χρέη πολλών χωρών της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης