Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ecofin: Πολιτική συμφωνία για το ταμείο RRF – Στο επίκεντρο ο τομέας λιανικών πληρωμών και η κρυπτογράφηση

Ecofin: Πολιτική συμφωνία για το ταμείο RRF – Στο επίκεντρο ο τομέας λιανικών πληρωμών και η κρυπτογράφηση
Πολιτική συμφωνία για το ταμείο RFF στο Ecofin
Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), το κύριο μέσο του πακέτου ανάκτησης 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκε από ηγέτες της ΕΕ κατά τη συνεδρίασή τους στις 17-21 Ιουλίου 2020, κατέληξαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) που συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη.
Συγκεκριμένα, το ECOFIN ενέκρινε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση αυτού του μέσου, που συζητήθηκε εντατικά στο Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες.
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της διακυβέρνησης, των συστημάτων ελέγχου και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υποβληθούν από τα κράτη μέλη με σκοπό να λάβουν υποστήριξη από το RRF.
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα επισημοποιηθεί από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων ως εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η θέση του Συμβουλίου θα καθοδηγήσει την Προεδρία στις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, τις οποίες η Προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν.
"Ως προεδρία, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μεταξύ των κρατών μελών σήμερα.
Είμαστε σε καλό δρόμο.
Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία με το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", τόνισε ο Olaf Scholz, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Γερμανίας.
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με το πακέτο ψηφιακής χρηματοδότησης που παρουσίασε η Κομισιόν και το οποίο περιλαμβάνει ψηφιακές χρηματοοικονομικές και λιανικές πληρωμές στρατηγικές, νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και την ψηφιακή λειτουργική ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Το πακέτο στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της Ευρώπης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και σύγχρονες λύσεις πληρωμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των καταναλωτών και την οικονομική σταθερότητα.
Στη συζήτησή τους, οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στον τομέα των λιανικών πληρωμών, όπου σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η αγορά της ΕΕ εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλους παγκόσμιους παράγοντες.
Έδειξαν την ευρεία υποστήριξή τους για το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τις λιανικές πληρωμές που παρουσίασε η Κομισιόν, και τόνισαν τη σημασία της προσπάθειας για μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη στην ψηφιακή χρηματοδότηση.
Η Προεδρία υπογράμμισε την πρόθεσή της να εργαστεί εντατικά στις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και τη λειτουργική ανθεκτικότητα για να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτά τα αρχεία.
Ακολούθως η Κομισιόν παρουσίασε επίσης την ανακοίνωσή της για ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU).
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών και υπέβαλε 16 στοχοθετημένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων και την πραγματική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της CMU.
Οι Υπουργοί περιέγραψαν τη συνολική αξιολόγησή τους για το ανανεωμένο σχέδιο δράσης, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων τους όσον αφορά τις αρχές και τα μέτρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η ανταλλαγή απόψεών τους θα συμβάλει στην προετοιμασία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη CMU, τα οποία η Προεδρία σκοπεύει να εγκρίνει τον Δεκέμβριο.
Τέλος, οι Υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και τους τρόπους προόδου στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την κρίση COVID-19.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μελλοντικά στοιχεία της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που θα εισαχθούν στην επικείμενη άσκηση ενόψει της εισαγωγής της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης