Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Ποσό - ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την ανάκαμψη από την πανδημία

Νορβηγία: Ποσό - ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την ανάκαμψη από την πανδημία
Μέχρι το 2021 το έλλειμμα της Νορβηγίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%
Ποσό - ρεκόρ από το κρατικό ταμείο πλούτου της, θα διαθέσει η νορβηγική κυβέρνηση αυτό το έτος (2020), και θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία με ιστορικά ποσά το 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει σημειωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας προβλέπει ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,9% φέτος (2020), σε σχέση με το 2,9% για το 2019.
Μέχρι το 2021 το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%.
Οι αποσύρσεις από το ταμείο πρόκειται να ανέλθουν στο ιστορικό υψηλό των 46 δισ. δολαρίων το 2020 και στις 371 δισ. κορόνες το 2021.
Συγκριτικά, οι αντίστοιχες προσφυγές στο ταμείο το 2019 ανήλθαν στα 229 δισ. κορόνες.
"Η πανδημία έχει προκαλέσει το πιο σοβαρό πλήγμα στη νορβηγική οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Jan Tore Sanner σε ανακοίνωση του.
"Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα βγει από αυτή την κρίση στην καλύτερη δυνατή θέση, καθώς και να αποτρέψει από το να πληρώσουν οι νεότερες γενιές τον λογαριασμό", πρόσθεσε.
Οι αποσύρσεις από το ταμείο της χώρας θα αυξηθούν στο ποσό-ρεκόρ των 346,5 δισ. κορόνων το 2020 και σε 273 δισ. κορόνες το 2021.
Πάντως, η Νορβηγία αντιμετωπίζει μια πιο ήπια ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Στο μηδέν τα επιτόκια για ακόμη δύο χρόνια
Ακολουθώντας τα βήματα των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη η Norges Bank έστειλε μήνυμα τον Σεπτέμβρη (2020) στις αγορές πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για μεγάλο διάστημα ακόμη.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τρεις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού από τον Μάρτιο του 2020, οδηγώντας το από το 1,5% στο μηδέν.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή σε αυξήσεις επιτοκίων απέχει περίπου δύο χρόνια.
«Η απότομη οικονομική ύφεση και η αξιοσημείωτη αβεβαιότητα για τις προοπτικές σημαίνουν ότι θα πρέπει τα επιτόκια να μείνουν παγωμένα έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών» επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Συρρίκνωση-ρεκόρ της οικονομίας της στο β΄ τρίμηνο
Η οικονομία της Νορβηγίας συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό στο β΄ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Το ΑΕΠ της Νορβηγίας (χωρίς τις δραστηριότητες πετρελαίου και ναυτιλίας), υποχώρησε 6,3% στο β΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα συρρικνωθεί 6,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης