Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Πλασματική η ευφορία των αγορών, η ώρα της αλήθειας έρχεται στο δ' τρίμηνο 2020

tags :
El Erian: Πλασματική η ευφορία των αγορών, η ώρα της αλήθειας έρχεται στο δ' τρίμηνο 2020
Οικονομικές προκλήσεις και πολιτικές αβεβαιότητες: τα συστατικά του περίπλοκου κοκτέηλ Covid 19 για τις ΗΠΑ
Οι πλούσιες ενέσεις ρευστότητας μπορεί να βοηθούν τις αγορές να μπουν στο δ' τρίμηνο του 2020 ενισχυμένες, εν τω μέσω ενός κλίματος ευφορίας και οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο αυτή η εικόνα εντός και εκτός ΗΠΑ, δεν είναι πραγματική, αλλά πλασματική, γιατί η ανάπτυξη είναι άνιση, αμφίβολη στη συνέχειά της, ενώ δεν διασφαλίζει ένα στέρεο μονοπάτι για ένα καλύτερο, οικονομικά, 2021, γιατί πατά σε σαθρό έδαφος τονίζει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο κορυφαίος οικονομολόγος της Allianz Mohammed El Erian.
Και αυτό θα φανεί το τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε.
Σημαντικό ρόλο παίζει η ενταθείσα όσο και ασυνήθιστη πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η καθυστέρηση στην ανταπόκριση στις απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική.
Οι αντιξοότητες αυτές έρχονται σε μια περίοδο που βαίνει προς την κορύφωσή της η κρίση του COVID-19, η οποία έχει αφήσει τις περισσότερες χώρες που αγωνίζονται να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας, της επίτευξης μιας επιστροφής σε ένα ημι-φυσιολογικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και σε έναν περιορισμό των παραβιάσεων στις ατομικές ελευθερίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελπίδα σήμερα είναι, ότι οι γενναιόδωρες ενέσεις ρευστότητας, που υποστηρίζονται πολλαπλώς από τις κεντρικές τράπεζες, θα συνεχίσουν να παρέχουν μια γέφυρα για ένα καλύτερο οικονομικά 2021, όχι μόνο αντιστρέφοντας την οικονομική και κοινωνική ζημία, αλλά και  προσφέροντας περαιτέρω κέρδη στους επενδυτές.
Είναι αρκετό; διερωτάται ο El Erian.
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός της Κίνας και λίγων ακόμη χωρών, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση, αβέβαιη και «λιγότερη» των αναγκών.
Τουρισμός, ταξίδια και άλλες δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, υποφέρουν από το πλήγμα της πανδημίας, περιπλέκοντας τη συνολική εικόνα στον τομέα της απασχόλησης, αφού ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και σε άλλους τομείς βεβαίως, ακολουθούν στατηγικές επαναπροσδιορισμού του μεγέθους τους, που πιθανόν να οδηγήσουν σε λιγότερες προσλήψεις ή ακόμη και σε κύματα απολύσεων.

Οικονομικές προκλήσεις και πολιτικές αβεβαιότητες: τα συστατικά του περίπλοκου κοκτέηλ Covid 19 για τις ΗΠΑ, που θα δείξει την πραγματική εικόνα των αγορών και της ανάπτυξης το δ' τρίμηνο του 2020

Μια ήδη εξαιρετικά αβέβαιη εκλογική διαδικασία, περιπλέχθηκε περαιτέρω από τη μόλυνση με COVID-19 του Προέδρου Donald Trump όπως και πολλών ακόμη αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Η αμερικανική Γερουσία έχει ελάχιστο χρόνο να εξετάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον διορισμό μιας νέας δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων επιμένει να προωθήσει πριν από τη λήξη της θητείας του Trump, άρα μειώνονται και οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, ή οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν μιλάμε για τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ ή τη συμμετοχή τους σε πολυμερή fora που είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Αυτή η αβεβαιότητα στη χάραξη πολιτικής, ενισχύεται από τον ακόμη μεγαλύτερο αγώνα για την επίτευξη των τριών κύριων στόχων της πανδημικής εποχής:
α. διατήρηση της δημόσιας υγείας και προστασία των πολιτών.
β. αποφυγή περαιτέρω ζημιών στον κοινωνικό ιστό, την οικονομική ευημερία και την οικονομική βιωσιμότητα, και
γ. ελαχιστοποίηση των περιορισμών, επίσης προς το συμφέρον της αποφυγής «πανδημικής κόπωσης».
Παρά αυτό το αβέβαιο και εγγενώς ασταθές κοκτέιλ των συνθηκών, τα αποθέματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Ειδικότερα, ένα σημαντικό μερίδιο των επενδυτών είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να «αγοράζουν στην πτώση», είτε επειδή πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για τις μετοχές, είτε επειδή οι αξιόπιστες «αναπηδήσεις» της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει τον «φόβο τους να χάσουν».
Αυτή η τακτική υποστηρίζεται από δύο παράγοντες.
Πρώτον, και πιο σημαντικό, οι επενδυτές έχουν τεράστια εμπιστοσύνη στην προθυμία των συστημικά σημαντικών κεντρικών τραπεζών - συγκεκριμένα, της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - να εισάγουν ρευστότητα στο πρώτο σημάδι σοβαρής πίεσης της αγοράς.
Ωστόσο, με την οικοδόμηση μιας συνεχώς ευρύτερης διαφοράς μεταξύ των εκτιμήσεων της αγοράς και των οικονομικών θεμελιωδών στοιχείων, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους, να ενισχύσουν τις ανισότητες πλούτου και να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη μελλοντική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Δεύτερον, οι επενδυτές τείνουν να λαμβάνουν υπόψη τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις τρέχουσες προκλήσεις στην αγορά όχι μόνο ως προσωρινές αλλά και αναστρέψιμες.
Το θέμα είναι ότι η αβεβαιότητα των εκλογών στις ΗΠΑ θα επιλυθεί γρήγορα.
Οι προσπάθειες δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα ξεκινήσουν εκ νέου, αντισταθμίζοντας τον χαμένο χρόνο και η πρόοδος προς νέες θεραπείες COVID-19, εμβόλια ή ανοσία αγέλης θα συνεχίσει να επιταχύνεται.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές έχουν φτάσει να «αναμένουν το απροσδόκητο».
Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμα των εκλογών ή τις προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, έχω κάποια εμπιστοσύνη για τον προσδιορισμό πιθανών οικονομικών σεναρίων και των συνεπειών τους, και σε αυτό το ζήτημα, ο συγχρονισμός είναι σημαντικός.
Το αν μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση θα εφαρμοστεί τώρα ή σε λίγους μήνες θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.
Εξάλλου, για κάθε μέρα που καθυστερούν οι Αμερικάνοι νομοθέτες να αποφασίσουν, θα υπάρχουν ακόμη λιγότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερος κίνδυνος πτωχεύσεων εταιρειών, ειδικά μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού εταιρειών των οποίων η οικονομική ανθεκτικότητα διαβρώνεται καθώς αντιμετωπίζουν αυστηρότερους όρους δανεισμού και συνεχίζουν οι μετρητές τους.
Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε μελλοντικό πολιτικό και οικονομικό πακέτο και τόσο πιο δύσκολος θα είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης