Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου εξετάζει η Bank of England - Ζητά γνώμη από τις τράπεζες

Το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου εξετάζει η Bank of England - Ζητά γνώμη από τις τράπεζες
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η PRA θα εξετάσουν τις ευρύτερες επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευρωστίας των εξουσιοδοτημένων επιχειρήσεων και τη μετάβαση στην ευρύτερη οικονομία
Το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου εξετάζει η Bank of England, ζητώντας τη σχετική γνώμη από τις τράπεζες, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν ζητά να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι είναι λειτουργικά έτοιμες να εφαρμόσουν αρνητικό τραπεζικό επιτόκιο.
Ειδικότερα, σε επιστολή προς τις τράπεζες, η ΒοΕ επισημαίνει ότι από την οικονομική κρίση το 2008, τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού έχουν φτάσει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Τον Αύγουστο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας σημείωσε ότι θα συνέχιζε να αξιολογεί την καταλληλότητα ενός αρνητικού τραπεζικού επιτοκίου μαζί με όλα τα άλλα εργαλεία της.
Για να είναι ένα αρνητικό τραπεζικό επιτόκιο αποτελεσματικό ως εργαλείο πολιτικής, ο χρηματοπιστωτικός τομέας - ως ο βασικός μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής - θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμος να το εφαρμόσει με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την ευρωστία των επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνεται στα πρακτικά του Σεπτεμβρίου του MPC, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Αρχή Προληπτικής Προληπτικής Εποπτείας (PRA) δεσμεύτηκαν σχετικά με τις λειτουργικές εκτιμήσεις ενός αρνητικού επιτοκίου πολιτικής.
Για τους σκοπούς αυτούς, έχει δηλώσει επίσης την επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει το μηδενικό επιτόκιο.
Αυτή η δομημένη δέσμευση δεν είναι ενδεικτική ότι το MPC θα χρησιμοποιήσει μηδενικό ή αρνητικό ποσοστό πολιτικής.
Το κατάλληλο επίπεδο τραπεζικού επιτοκίου παραμένει απόφαση για το MPC, το οποίο θέτει τη νομισματική πολιτική για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2% με τρόπο που βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η PRA θα εξετάσουν τις ευρύτερες επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευρωστίας των εξουσιοδοτημένων επιχειρήσεων και τη μετάβαση στην ευρύτερη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης