Τελευταία Νέα
Διεθνή

Swiss Re: Το ένα πέμπτο των χωρών παγκοσμίως είναι σε κίνδυνο "σοκ οικοσυστήματος"

tags :
Swiss Re: Το ένα πέμπτο των χωρών παγκοσμίως είναι σε κίνδυνο
Μεταξύ των οικονομιών της G20, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ιταλία είχαν τα υψηλότερα μερίδια εύθραυστων οικοσυστημάτων εντός του δείκτη BES
Περίπου το ένα πέμπτο των χωρών παγκοσμίως κινδυνεύουν με κατάρρευση των οικοσυστημάτων τους λόγω της μείωσης της βιοποικιλότητας.
Αυτό αναφέρει νέα νέα έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re, η οποία αναφέρει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ, που ισούται με περίπου 41,7 τρισ. δολάρια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις "υψηλής λειτουργικότητας βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος" και προειδοποιεί ότι το 20% των χωρών πλησιάζουν τα όριά τους.
Ο νέος Δείκτης Υπηρεσιών Βιοποικιλότητας και Οικοσυστημάτων του Swiss Re Institute (BES), βασισμένος σε δέκα κρίσιμες υπηρεσίες οικοσυστήματος (ασφάλεια νερού, παροχή ξυλείας, παροχή τροφίμων, ακέραιο περιβάλλον, επικονίαση, γονιμότητα εδάφους, ποιότητα νερού, ρύθμιση της ποιότητας του αέρα και τοπικό κλίμα, έλεγχος της διάβρωσης και προστασία των ακτών), προσφέρει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους ηγέτες των επιχειρήσεων μια πιο βελτιωμένη εικόνα των τοπικών οικοσυστημάτων τους που είναι τόσο κρίσιμα για τις οικονομίες τους.

Οι αντασφαλιστικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το BES για να αναπτύξουν ασφαλιστικές λύσεις που προστατεύουν τις κοινότητες που κινδυνεύουν από απώλεια βιοποικιλότητας.
Μεταξύ των οικονομιών της G20, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ιταλία είχαν τα υψηλότερα μερίδια εύθραυστων οικοσυστημάτων εντός του δείκτη BES.
Εν τω μεταξύ, χώρες, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά των οικοσυστημάτων τους σε εύθραυστη κατάσταση.
Ο Christian Mumenthaler, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: "Αυτό το σημαντικό έργο παρέχει μια βάση δεδομένων για την κατανόηση των οικονομικών κινδύνων από την επιδείνωση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Με τη σειρά του, μπορούμε να ενημερώσουμε για τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ώστε να υπάρξει βελτίωση της αποκατάστασης του οικοσυστήματος και συντήρηση.
"Μπορούμε επίσης να υποστηρίξουμε εταιρείες και επενδυτές καθώς αυτοί οχυρώνονται ενάντια σε περιβαλλοντικά σοκ.
Μπορούμε επίσης να διασφαλίσουμε την παροχή ισχυρότερων βιώσιμων ασφαλιστικών υπηρεσιών", δήλωσε ο Mumenthaler.
Ένα παράδειγμα που ανέφερε η Swiss Re είναι ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τους κατασκευαστικούς τομείς, τις ιδιότητες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η επίδραση ντόμινο της απώλειας βιοποικιλότητας στις οικονομίες είναι καταστροφική εάν δεν γίνει τίποτα.
Η έκθεση ασχολείται με "απλές δράσεις διατήρησης" που θα μπορούσαν να είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του BES.
"Για παράδειγμα, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος κατά μήκος των ακτών της Λουιζιάνας θα μπορούσε να μειώσει το αναμενόμενο κόστος πλημμύρας κατά 5,3 δισ. δολάρια ετησίως.
Τα βήματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκτιμώμενες ζημιές από πλημμύρες για 100 έτη, που διαφορετικά θα αυξηθούν κατά 91% σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφερε η έκθεση.
Υπογραμμίζει επίσης τον αντίκτυπο της BES στους οικονομικούς τομείς:
"Η χρήση του δείκτη BES του Swiss Re Institute ως βάση για τη λήψη αποφάσεων στην αναδοχή και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων θα κάνει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις πιο ανθεκτικές", δήλωσε ο Jeffrey Bohn, Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re.
"Αυτός ο δείκτης υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική ανάγκη για σχετικές ασφαλιστικές λύσεις που βασίζονται στη φύση και θα δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό τμήμα για την ασφάλιση, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα στις πληγείσες περιοχές και κοινότητες", δήλωσε ο Bohn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης