Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή στον Λίβανο: Το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα δεν στηρίζει τον Hariri για την πρωθυπουργία

Εμπλοκή στον Λίβανο: Το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα δεν στηρίζει τον Hariri για την πρωθυπουργία
Ο Hariri είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Γαλλία
Το μεγαλύτερο χριστιανικό πολιτικό κόμμα του Λιβάνου ανακοίνωσε το Σάββατο (17/10/2020) ότι δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού Saad al-Hariri για την ηγεσία μιας κυβέρνησης που θα έχει σκοπό την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ο Hariri, ο οποίος παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο 2019 εν μέσω διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Γαλλία ως τρόπος για να ξεκλειδώσει η εξαιρετικά αναγκαία διεθνή βοήθεια.
Ωστόσο ο Hariri, ο πιο εξέχων Σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός του Λιβάνου, δεν κατάφερε να κερδίσει υποστήριξη από τα δύο κύρια χριστιανικά κόμματα - το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM) και τις Λιβανικές Δυνάμεις, αναφέρει το Reuters.
Οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις για το διορισμό νέου πρωθυπουργού επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, αλλά ο πρόεδρος Michel Aoun ανέβαλε τις συζητήσεις αφού έλαβε αιτήματα για καθυστέρηση από ορισμένα κοινοβουλευτικά κόμματα
Το FPM, το οποίο ηγείται ο γαμπρός του Aoun, Gebran Bassil, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πολιτική προσωπικότητα, όπως ο Hariri, επειδή η πρόταση του Γάλλου προέδρου αναφερόταν σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και υπό την ηγεσία «ειδικών».
Ως αποτέλεσμα, το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος «αποφάσισε ομόφωνα να μην στηρίξει τον Hariri για να ηγηθεί της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο Hariri  πάντως μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν η ισχυρή σιιτική οργάνωση Hezbollah και η σύμμαχός της Amal, τον στηρίξουν για την πρωθυπουργία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης