Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Νέο μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Κύπρου, από τον Λίβανο

Die Welt: Νέο μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Κύπρου, από τον Λίβανο
Νέο μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Κύπρου
Για ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, αυτή τη φορά από τον Λίβανο, με ενδιάμεσο προορισμό την Κύπρο, κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt.
Λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «πολλοί Λιβανέζοι θέλουν να φύγουν, στην ανάγκη, μέσω της θαλάσσιας οδού.
"Παλαιότερα ήταν κυρίως οι Σύροι πρόσφυγες που έφευγαν για Κύπρο, αλλά στο μεταξύ επιβιβάζονται στις βάρκες όλο και περισσότεροι Λιβανέζοι" λέει η συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗE για τους πρόσφυγες (UNHCR) Λίζα Αλμπού Καλέντ.
Μόνο τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγράψει 18 δρομολόγια, ενώ 17 είχαν καταγραφεί συνολικά σε όλο το 2019».
Όπως μεταφράζει στα ελληνικά η Deutsche Welle, κατά τον αρθρογράφο, «δεν είναι μόνο οι φτωχότεροι των φτωχών που γυρνούν την πλάτη στον Λίβανο.
Η μεσαία τάξη που βλέπει την κρίση να εξολοθρεύει τις δουλειές και της αποταμιεύσεις της, θέλει επίσης να φύγει.
Όποιος διαθέτει δεύτερο διαβατήριο ή μπορεί να εξασφαλίσει βίζα, εγκαταλείπει τη χώρα.
Στην πρωτεύουσα Βηρυττό γίνεται κάθε μέρα ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι. Κάποτε η πόλη είχε γίνει διάσημη με τη δημιουργικότητά της, με τη θέλησή της για ζωή.
Σήμερα φαντάζει σκοτεινή και άδεια…».
Θυμίζουμε πως τελικά ο Σάαντ Χαρίρι έλαβε εντολή σχηματισμού της νέας λιβανικής κυβέρνησης, έπειτα από κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.
Ο ίδιος είχε παραιτηθεί υπό την πίεση πρωτοφανούς κινήματος λαϊκής διαμαρτυρίας πριν από έναν χρόνο και επιφορτίζεται με τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος σε έναν Λίβανο ο οποίος τελεί υπό οικονομική κατάρρευση.
Ο Σάαντ Χαρίρι δεσμεύτηκε για τον σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών» με βάση την «γαλλική πρωτοβουλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης