Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας θα συζητήσει τη συμφωνία OPEC+ με πετρελαϊκές εταιρείες

Reuters: Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας θα συζητήσει τη συμφωνία OPEC+ με πετρελαϊκές εταιρείες
Πετρέλαιο: "Bουτιά" στις τιμές φέρνουν τα lockdown
Σε συνομιλίες με εγχώριες εταιρείες πετρελαίου προχωρά ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, σχετικά με το παγκόσμιο σύμφωνο παραγωγής πετρελαίου που επιτεύχθηκε μεταξύ του Opec και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως Opec+ αναφέρει η Interfax, σύμφωνα με το Reuters.
Η ρωσική παραγωγή συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 9,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο (σσ.2020) από 9,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο (2020), σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε έκθεση Interfax, η οποία ανέφερε τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας τη Δευτέρα 2/11.

Νωρίτερα στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο ρώσος υπουργός είχε αναφέρει:
«Παρά την έναρξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας, εμείς, μαζί με τους συναδέλφους μας, συνεχίζουμε να βλέπουμε την κατάσταση με αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή», δήλωσε ο Novak σε άρθρο σε περιοδικό.
Το Opec+ σκοπεύει να μειώσει τις περικοπές παραγωγής του από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ο όμιλος αυτή τη στιγμή μειώνει την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς, στηρίζοντας τις τιμές και στη μείωση των αποθεμάτων.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το παγκόσμιο πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει και αμφισβητεί τις προσδοκίες από την υψηλότερη παραγωγή.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε νωρίτερα ότι το δεύτερο κύμα του COVID-19 επιβραδύνει τη ζήτηση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς.
Ο Novak είπε επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί έως και 6% το 2020 και να ανακάμψει στα επίπεδα του περασμένου έτους το 2022.
Πρόσθεσε ότι η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη θάλασσα και μια μελλοντική αδυναμία στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου απαιτούν παρόμοια δράση με τα μέτρα πετρελαίου που έλαβε ο ΟΠΕΚ.
Η Ρωσία δραστηριοποιήθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό που ονομάζεται Φόρουμ χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου (GECF), το οποίο ορισμένοι αναλυτές ονομάστηκαν OPEC φυσικού αερίου.

Πετρέλαιο: "βουτιά" στις τιμές φέρνουν τα lockdown

Πτώση 4% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα (2/11) εν μέσω ανησυχιών ότι τα επεκτεινόμενα lockdown στην Ευρώπη θα μειώσουν τη ζήτηση για καύσιμα αλλά και επιφυλακτικότητας για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αυτής της εβδομάδας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσαν νωρίτερα πτώση κάτα 1,49 δολάριο ή 3,9% στα 36,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά 1,58 δολάρια ή 4,4% στα 34,21 δολάρια το βαρέλι.
Το brent κατέγραψε σήμερα το πρωί πτώση έως 5,8%, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί έως και 6%, στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Μάιο.

Σε όλη την Ευρώπη χώρες επιβάλλουν εκ νέου μέτρα lockdown προκειμένου να επιβραδύνουν τους ρυθμούς εξάπλωσης της COVID-19.
Διεθνείς εταιρίες που ασχολούνται με τις συναλλαγές σε πετρέλαιο αναμένουν περαιτέρω πλήγμα στη ζήτηση, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν.
Η Vitol υπολογίζει τη ζήτηση του χειμώνα στα 96 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η Trafigura αναμένει η ζήτηση να μειωθεί στα 92 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή και χαμηλότερα.
Οι τιμές του πετρελαίου περιόρισαν την πτώση τους ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια και η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα αυξήθηκε σε σχεδόν υψηλό δεκαετίας τον Οκτώβριο 2020.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης και για αύξηση της προσφοράς από τον Opec και τις ΗΠΑ οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να μειώνεται κατά 11% και του brent κατά 8,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης