Διεθνή

Εκλογή Biden: O Ισραηλινός Netanyahu τον συνεχάρη, αλλά έχασε τον σύμμαχό του Trump – Η αντίδραση της Παλαιστίνης

Εκλογή Biden: O  Ισραηλινός  Netanyahu τον συνεχάρη, αλλά έχασε τον σύμμαχό του Trump – Η αντίδραση της Παλαιστίνης
H εκλογή του Biden γεννά ελπίδες στους Παλαιστίνιους
Έχασε έναν στρατηγικό εταίρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, μετά την ήττα του D. Trump, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο δεν παρέλειψε να συγχαρεί για τη νίκη του τον Joe Biden και να τον χαρακτηρίσει «μεγάλο φίλο του Ισραήλ».
Την ίδια ώρα, η εκλογή του Biden γεννά ελπίδες στους Παλαιστίνιους.
Ήδη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud  Abbas συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, με μια ανακοίνωση που άφηνε να εννοηθεί ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα σταματήσει το πολιτικό μποϊκοτάζ της Ουάσινγκτον.
«Συγχαίρω τον εκλεγμένο πρόεδρο J. Biden για τη νίκη του στην προεδρία των ΗΠΑ την επόμενη περίοδο και συγχαίρω την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Kamala Harris», επεσήμανε ο Mahmoud  Abbas σε ανακοίνωση από το γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο και την κυβέρνησή του προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Παλαιστινίων και να πετύχουμε ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τον λαό μας καθώς και να εργαστούμε για την ειρήνη , τη σταθερότητα και την ασφάλεια για όλους στην περιοχή μας και τον κόσμο», τόνισε ο Mahmoud  Abbas.
Στο μεταξύ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης η παλαιστινιακή ηγεσία ανέμενε με αγωνία τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αφού ο Trump άλλαξε την πολιτική της Ουάσινγκτον υπέρ του Ισραήλ που ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να διακόψουν κάθε σχέση μαζί της.
Υπό την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το κομμάτι της πόλης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι, διέκοψαν την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους και σταμάτησαν να συνεισφέρουν στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Το σχέδιο του Trump για τη Μέση Ανατολή προβλέπει την προσάρτηση μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ υπό τον Biden θα προσπαθήσουν να συνομιλήσουν “πολύ περισσότερο” με τους Παλαιστίνιους, εκτιμά αναλύτρια του Washington Institute for Near East Policy.
Ωστόσο, λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα προωθήσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ισραήλ:  Συνεχάρη τον Biden o πρωθυπουργός Netanyahu –   Ευχαρίστησε τον Trump

Τον Biden για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ  συνεχάρη την Κυριακή 9/11 ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ευχαριστώντας παράλληλα  τον D. Trump για τη συνεργασία τους.
«Συγχαρητήρια στον Joe Biden και την Kamala Harris.
Joe γνωριζόμαστε εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, η σχέση μας είναι θερμή και γνωρίζω ότι είσαι μεγάλος φίλος του Ισραήλ», έγραψε ο Netanyahu στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει «να μπορέσουμε, με εσάς τους δύο, να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την ειδική σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ».
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον απερχόμενο πρόεδρο D. Trump ως  «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο».
«Ευχαριστώ, D. Trump για τη φιλία σας προς το Ισραήλ και εμένα προσωπικά, για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και του Γκολάν, για τη στάση σας απέναντι στο Ιράν, για τις ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίας και που φέρατε την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία σε πρωτόγνωρα ύψη», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Η πλειονότητα των Ισραηλινών ήλπιζε σε νίκη του Trump και μάλιστα, σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 63% των Ισραηλινών τον προτιμούσαν από τον Biden (17-18%), οι υποστηρικτές του οποίου ήταν λιγότεροι από τους αναποφάσιστους (20%).
Πάντως, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει εδώ και χρόνια το Ισραήλ, το οποίο πρώτη φορά επισκέφθηκε το 1973, ενώ το 2015 είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν «την ιερή υπόσχεσή τους να προστατεύσουν τη γενέτειρα των Εβραίων».
Αρκετοί στο Ισραήλ είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την εκλογή Biden και μάλιστα, Ισραηλινοί βουλευτές φοβούνται την εμφάνιση μιας νέας γενιάς, λιγότερο θετικής ή και εχθρικής προς τη χώρα τους, μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα και τη χαλάρωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν.
Και ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης συνεχάρη τον Biden , αν και εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του για την εμφάνιση “ακραίων φωνών” και “αντι-ισραηλινών” στο Δημοκρατικό κόμμα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη κατηγορήσει τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ και Ιλχάν Ομάρ ότι στηρίζουν την εκστρατεία μποϊκοτάζ της χώρας λόγω της πολιτικής της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
 Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και το Ισραήλ επιδεινώθηκαν επί προεδρίας B. Obama,  με κύρια αιτία τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία όμως ο D. Trump απέσυρε τις ΗΠΑ και επανέφερε και τις οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Ο Biden θα προσπαθήσει να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία αυτή, την οποία καταγγέλλει το Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης