Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αλά Trump θα έχει Biden απέναντι στους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας

Πολιτική αλά Trump θα έχει  Biden απέναντι στους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας
Από την Huawei έως το Bytedance και το TikTok, οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν την ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο
Όταν θα αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο, ο Joe Biden πιθανότατα θα ακολουθήσει τις περιοριστικές πολιτικές της κυβέρνησης Trump απέναντι σε κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Huawei Technologies εκμεταλλευόμενος και αυτός τα αισθήματα κατά της Κίνας που υπάρχουν τόσο στο στρατόπεδο των δημοκρατικών όσο και τους Ρεπουμπλικανούς.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, o Biden υιοθετήσει τους ίδιους στόχους πολιτικής με τον Trump απλώς θα τους προσεγγίσει με μεγαλύτερη ευελιξία.
Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Biden θα υιοθετούσε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση όσον αφορά τις απειλές που προέρχονται από τον κινεζικό τεχνολογικό κλάδο αλλά είναι απίθανο να χαλαρώσει τα μέτρα του Trump, ακόμη και όταν ζητά από τους συμμάχους των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την Κίνα να συμμορφωθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τις εμπορικές συναλλαγές.
«Θα υπήρχε σημαντική αντίδραση από το Κογκρέσο σε οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής που ήδη ασκείται», δήλωσε ο Martin Chorzempa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson.
Ο Trump έχει επιβάλει μονομερώς περιορισμούς σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών, από τον γίγαντα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei έως την Bytedance, που κατέχει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok, διαταράσσοντας τις σχέσεις με το Πεκίνο και προκαλώντας αναταραχές στην παγκόσμια αγορά.
Μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Ουάσινγκτον, ο Biden χαιρέτισε κάποτε την άνοδο της Κίνας, αλλά έκτοτε διαφοροποίησε τη στάση του, αποκαλώντας τον πρόεδρο Xi Jinping «κακοποιό» και επίσης δεσμεύθηκε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη γραμμή από τον Trump σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι παρεμβάσεις

Ωστόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν άφησε τον τεχνολογικό πόλεμο στα χέρια του Trump.
Εξέφρασε την ανησυχία του για τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για τους Αμερικανούς πολίτες από την εφαρμογή TikTok, την οποία ο Trump προσπάθησε να απαγορεύσει και να πουλήσει σε μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών
Η συμφωνία που προωθήθηκε έχει παγώσει και η απαγόρευση της εφαρμογής θα συζητηθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Ο Biden δεν έχει αναφερθεί αναλυτικά στη στάση που θα τηρήσει αναφορικά με την Huawei, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στις κινεζικές εταιρείες να κατασκευάζουν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα δίκτυα 5G.
Δεν ήταν σαφές εάν θα περιελάμβαν τη Huawei σε μια μαύρη λίστα με εταιρείες για τι οποίες απαγορεύεται να λάβουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ όπως ημιαγωγούς.

Εσωτερικές διαφωνίες 

Οι αποφάσεις γι΄ αυτά τα θέματα αναμένεται να διχάσουν το επιτελείο του Biden που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση της σχετική πολιτικής
«Υφίσταται ένα μεγάλο χάσμα απόψεων», είπε μια πηγή με γνώση των απόψεων στο επιτελείο Biden.
«Υπάρχει παλαιότερη ομάδα πολιτικών που θεωρούν εαυτούς φιλελεύθερους και προοδευτικούς και πιστεύουν ότι το ελεύθερο εμπόριο φέρνει σωρευτικά μεγαλύτερη ευημερία για όλους. Και υπάρχει επίσης η ομάδα των Sanders - Warren ... που έχουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό», είπε το άτομο, αναφερόμενος στους γερουσιαστές Bernie Sanders και Elizabeth Warren, οι οποίοι αμφισβήτησαν τον Biden όταν διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η ομάδα του Biden μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει πιέσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας για να χαλαρώσει τους ελέγχους στην Κίνα που έχουν βλάψει τους ισολογισμούς τους.
«Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηριξαν ιδιαιτέρα τον Biden έναντι του Trump, οπότε θα υπάρξει τεράστια πίεση για να… χαλαρώσει μερικούς από τους ελέγχους στις εξαγωγές, και στις πωλήσεις ημιαγωγών στην Huawei», δήλωσε ο Dan Blumenthal, διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. .
Ορισμένοι αναλυτές των κινεζικών επιχειρήσεων στον τεχνολογικό κλάδο δεν θεωρούν ότι ο Biden θα αναστρέψει το ισχύον καθεστώς.
Η προσέγγιση του Trump περιελάμβανε εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και κυρώσεις για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και απειλές για τον χειρισμό του κορωνοϊού από το Πεκίνο.
H μετάβαση στην νέα εποχή θα είναι ομαλή επισημαίνεται καθώς δεν αλλάξουν οι στόχοι αλλά απλώς ο τρόπος προσέγγισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης