Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει δημοκρατική εντολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει δημοκρατική εντολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Αιχμές κατά της επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde – Θεωρεί ότι ο «πράσινος» ακτιβισμός θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δημοκρατική εντολή να διαδραματίσει άμεσο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο μεγαλύτερος ακτιβισμός όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της, δήλωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, Jens Weidmann.
Με την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν ποιον ρόλο οφείλουν να διαδραματίσουν οι κεντρικές τράπεζες στην αντιμετώπισή της.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει από καιρό υποστηρίξει μεγαλύτερο ακτιβισμό, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» αυτή την αποστολή για την κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, ο Weidmann, ένας συντηρητικός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που συχνά έρχεται σε αντίθεση με τις κυριότερες απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, υπερασπίζεται μόνο έναν περιορισμένο ρόλο της ΕΚΤ στον τομέα αυτόν.
«Ένας ενεργός ρόλος στην πολιτική για το κλίμα - ή σε άλλους τομείς της πολιτικής - θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία μας και, εν τέλει, να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Weidmann σε ομιλία του.
«Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αφορά την υποχρέωση να παραμένουμε επικεντρωμένοι στον πρωταρχικό μας στόχο».

Τα καθήκοντα της ΕΚΤ

Αλλά ο Weidmann έχει διαφορετική άποψη.
«Δεν είναι καθήκον της (ΕΚΤ) να τιμωρεί ή να επιδοτεί ορισμένες βιομηχανίες», είπε. «Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται ισχυρή δημοκρατική νομομοποίηση και αποτελούν ζήτημα κυβερνήσεων και κοινοβουλίων».
Ωστόσο, ο Weidmann υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, έστω και αν όχι έτσι άμεσα.
Είπε ότι η τράπεζα πρέπει να εξετάσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να απαιτήσει από τις εταιρείες να εκπληρώσουν ορισμένες υποχρεώσεις σχετικά με το κλίμα πριν αγοράσει τα ομόλογα τους ή να τα αποδεχθούν ως ασφάλεια.
Πρέπει επίσης να ζητήσει από τους οργανισμούς αξιολόγησης να συμπεριλάβουν κατάλληλα τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Γάλλος μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή στην προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική, αλλά δεν κάλεσε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αγορές «πράσινων» ομολόγων.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης