Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοιός… ενισχύει τα ακροδεξιά – πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη – Η χαρτογράφηση της ανόδου και οι εξαιρέσεις

Ο κορωνοιός… ενισχύει τα ακροδεξιά – πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη – Η χαρτογράφηση της ανόδου και οι εξαιρέσεις
O κορωνοιός όχημα αμφισβήτησης των κομμάτων εξουσίας από την ακροδεξιά
Η πανδημία του κορωνοιού επιφέρει μεγάλες ανατροπές στην οικονομία με ύφεση και αβέβαιη ανάκαμψη για το 2021, επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία όπου η κοινωνική απόσταση και τα lockdown έχουν αυξήσει το stress και την απογοήτευση, αλλάζει εκ νέου τον πολιτικό χάρτη…
Ένα φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί έντονα με το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης ήταν η άνοδος των ακροδεξιών – πατριωτικών κομμάτων στην Ευρώπη απέναντι στην αλλοίωση και αμφισβήτηση της κοινωνικής συνοχής.
Εκείνη την περίοδο φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές υποστήριζαν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς ενέχει κινδύνους για την δημοκρατία και μάλιστα είχαν ταχθεί υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των μεταναστών…
Στην πορεία βλέποντας ότι η αθρόα μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα… οδήγησαν πολιτικούς τύπου Macron στην Γαλλία να αναγνωρίσουν ότι οι μουσουλμάνοι… προκαλούν προβλήματα.
Όλως τυχαίως το 96% των μεταναστών είναι μουσουλμάνοι.
Παρ΄ ότι κατηγορούν Πολωνία και Ουγγαρία για τις θέσεις τους ως προς το μεταναστευτικό, οι περισσότερες χώρες τελικώς άτυπα, κρυφά – και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – υιοθέτησαν τις πολιτικές Salvini στην Ιταλία όπου είχε την πολιτική τόλμη να πάρει γενναίες αποφάσεις για το μεταναστευτικό.
Ο Salvini της Lega έστελνε πίσω τους μετανάστες τους οποίους οι δήθεν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έσπρωχναν σωρηδόν προς την Ιταλία, ωστόσο τα ίδια συμβαίνουν σήμερα και στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Τούρκοι (βλέπε άρθρα της Daily Sabah).

O κορωνοιός όχημα αμφισβήτησης των κομμάτων εξουσίας από την ακροδεξιά

Το μεταναστευτικό… κόπασε επειδή η Τουρκία σταμάτησε να στέλνει μετανάστες στην Ευρώπη από την Συρία και επειδή τα ακραία μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική, Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν σε κάποιο βαθμό περιορίστηκαν…
Όμως η έλευση του κορωνοιού και κυρίως το πλήγμα που επέφερε στις οικονομίες της Ευρώπης και στις κοινωνίες έχουν δώσει εκ νέου ώθηση στα ακροδεξιά κόμματα.
Ακόμη και σε παραδοσιακές χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος όπως η Σκανδιναβία η ακροδεξιά έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όπου υπάρχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις… οι πολίτες πηγαίνουν όλο και πιο δεξιά προ την ακροδεξιά.
Μόνες εξαιρέσεις, Γερμανία, Ελλάδα και Αυστρία όπου η άνοδος των κεντροδεξιών κομμάτων έχει ατονήσει την ακροδεξιά.
Στην μεν Αυστρία γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και ακροδεξιά επιχειρηματολογία και στην Ελλάδα επειδή… μεθοδεύτηκε η ποινική δίωξη της με πολιτικό δάκτυλο.

Γαλλία – Η Le Pen σταθερή πολιτική δύναμη

Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron, μπορεί να έχει αποτύχει στην διαχείριση του κορωνοιού και των μεταναστών αλλά  εκμεταλλευόμενος όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Merkel βρίσκεται προς το τέλος της πολιτικής της καριέρας και επιχειρώντας να καλύψει το κενό εξουσίας στην Μεσόγειο εμφανίστηκε ως πόλος εξουσίας… συμβάλλοντας στην διατήρηση της πρώτης θέσης στην Γαλλία.
Μετά την αποτυχημένη διαχείριση των Κίτρινων Γιλέκων ο Macron έχει ανακάμψει.
Όμως και η Le Pen της εθνικιστικής ακροδεξιάς ανακάμπτει και παραμένει σταθερά μεταξύ πρώτης και δεύτερης πολιτικής δύναμης στην Γαλλία.

Ιταλία – Η ακροδεξιά συγκεντρώνει πάνω από 40%

Με τους Σοσιαλιστές και το Κίνημα 5 Αστέρων να βρίσκονται στην εξουσία κατέχοντας συνολικά 35%... δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν τα ακροδεξιά κόμματα.
Η Lega του Salvini παραμένει πρώτο κόμμα με 24% ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ιταλία μπορεί να έχει δύο ακροδεξιά – πατριωτικά κόμματα τα αδέρφια για την Ιταλία FdI βρίσκεται στο 16% και έχει περάσει το Κίνημα 5 Αστέρων.
Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ιταλία κατέχουν ποσοστά περίπου 40% και φαίνεται ότι θα κυβερνήσουν στις επόμενες εκλογές.
Image
Πορτογαλία – Η ακροδεξιά 4ο κόμμα

Εάν πηγαίναμε πίσω 3 χρόνια και θέταμε το ερώτημα, μπορεί να υπάρξει ακροδεξιό κόμμα στην Πορτογαλία η απάντηση θα ήταν όχι.
Και όμως μπορεί η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλία να συγκεντρώνει ποσοστά 37%... αλλά το Cheqa η ακροδεξιά της Πορτογαλίας έχει φθάσει στο 7,3%.
Image
Σουηδία – Πρώτο κόμμα η ακροδεξιά

Πριν 10 χρόνια εάν έλεγε κανείς ότι πρώτο κόμμα θα είναι ακροδεξιό στην Σουηδία, όπου το κοινωνικό κράτος και οι αριστερές αντιλήψεις κυριάρχησαν… προφανώς και δεν θα το πίστευε κανείς.
Φθάνοντας στο σήμερα πρώτο κόμμα στην Σουηδία είναι το ακροδεξιό SD με ποσοστό 25%, ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 23% και η κεντροδεξιά με 20%.
Image
Ολλανδία – Δεύτερο κόμμα το Party for Freedom με τον Wilders

Στην Ολλανδία πίσω από το φιλελεύθερο κόμμα βρίσκεται το Party for Freedom με επικεφαλής τον Wilders με ποσοστά κοντά στο 14%.
Να σημειωθεί ότι η ακροδεξιά έχει αντιταχθεί σθεναρά κατά των μουσουλμάνων και ειδικά τούρκων στην Ολλανδία.
Πρόσφατα ο Wilders επιτέθηκε στον Erdogan και στους τούρκους της Ολλανδίας.

Στην Γερμανία το AfD βρίσκεται στην 4η θέση

Κάποια στιγμή, εν μέσω μετανάστευσης, το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία είχε φθάσει στην δεύτερη θέση αλλά αυτό οφειλόταν στον συνδυασμού της πτώσης των Χριστιανοδημοκρατών με την άνοδο των μεταναστευτικών ροών.
Πλέον το AfD βρίσκεται στην 4η θέση με 10% πίσω από Πράσινους 18%, Σοσιαλδημοκράτες 17% και βεβαίως το CDU – CSU Χριστιανοδημοκράτες με 37%.

Εσθονία – Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Στην Εσθονία τρίτο κόμμα είναι το ακροδεξιό το οποίο μάλιστα είναι αρκετά λαοφιλές, ωστόσο τα φιλελεύθερα κόμματα κατέχουν την πλειοψηφία

Ισπανία – Το VOX τρίτο κόμμα με 16%

Το άλμα που έχει σημειώσει το ακροδεξιό VOX είναι εντυπωσιακό καθώς έχει αναρριχηθεί στο 16% και πλέον είναι τρίτο κόμμα.
Οι σοσιαλιστές με 27% και το Λαικό Κόμμα με 23% καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.
Το VOX εμφορείται από πατριωτικές ιδέες οι οποίες τυγχάνουν αποδοχής στην ισπανική κοινωνία.
Σε έρευνα που διεξήχθη το VOX θεωρείται λαοφιλές κόμμα.
Image
Πολωνία – Ουγγαρία

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών λαμβάνουν συντριπτικά ποσοστά.
Αν και επίσημα δεν είναι ακροδεξιά κόμματα, ασπάζονται σχεδόν όλες τις ακροδεξιές ιδέες.
Κατηγορούνται από την ΕΕ δήθεν για θέματα κράτους δικαίου αλλά στην πράξη είναι το μεταναστευτικό.
Η Ουγγαρία είχε μια απόλυτη θέση, για το μεταναστευτικό και η στάση της δικαιώθηκε, διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα κλείνοντας τα σύνορα.

Τουρκία – Το AKP του Erdogan πρώτο κόμμα με 38%

Αν και το Κόμμα της Δικαιοσύνης δεν χαρακτηρίζεται ακροδεξιό αλλά στην πράξη αξιολογώντας την πολιτική που ακολουθεί ο Erdogan εντάσσεται στα ευρύτερα πατριωτικά κόμματα.
Με ποσοστά 38% αν και εσχάτως δέχεται κάποια πίεση κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας λόγω του Erdogan.
Με τον Erdogan η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια από τις καλύτερες φάσεις της ιστορίας της, έχει καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης