Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden είχε υποσχεθεί να άρει την απαγόρευση Trump για την είσοδο Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ - Θα το πράξει;

Ο Biden είχε υποσχεθεί να άρει την απαγόρευση Trump για την είσοδο Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ - Θα το πράξει;
Ο αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι ήδη μεγάλος για τους Μουσουλμάνους και τους Αφρικανούς, γράφει το περιοδικό Time
Όταν ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε αυτό που έγινε γνωστό ως Μουσουμανική Απαγόρευση κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της θητείας του, έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που συνεχίζουν να αφήνουν τις οικογένειες στην αβεβαιότητα και τον κίνδυνο μέχρι σήμερα.
Ο νεοεκλεγής πρόεδρος Biden είχε υποσχεθεί προεκλογικά σύμφωνα με το περιοδικό Time, ότι θα αποσύρει την εν λόγω νομοθεσία.
Μήπως όμως οι επιπτώσεις είναι ήδη πολύ μεγάλες; Και τι θα μπορούσε να ισχύσει μελλοντικά όταν ο Biden αποχωρήσει;
Η Διεθνής Αμνηστία έχει αντιταχθεί στη Μουσουλμανική Απαγόρευση από την πρώτη φορά, ζητώντας από το Κογκρέσο να την ακυρώσει μέσω του νόμου NO BAN (H.R. 2214 / S. 1123), ο οποίος έχει βρει ισχυρή υποστήριξη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Οι επιπτώσεις

Ο αντίκτυπος όμως των ταξιδιωτικών περιορισμών ήταν μεγάλος.
Μεταξύ 1 Οκτωβρίου 2015 και 30 Σεπτεμβρίου 2019 σημειώθηκε μείωση 79% στα διαβατήρια που εκδόθηκαν στους Ιρανούς, 74% για τους Σομαλούς και 66% για τους Υεμένους, σύμφωνα με το The Bridge Initiative , ένα ερευνητικό έργο που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Georgetown για την ισλαμοφοβία. Σε Ιανουάριο του 2019, η ελευθεριακή Cato Institute ανέφερε ότι οι νέοι περιορισμοί εμπόδισαν πάνω από 15.000 συζύγους και υιοθετημένα παιδιά των πολιτών των ΗΠΑ από την οικογενειακή συνένωση με τους συγγενείς στις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκδοση της απαγόρευσης του Trump περιλαμβάνει περισσότερες χώρες από την αρχική έκδοση - και θέτει διαφορετικούς βαθμούς περιορισμών στους τύπους βίζας των ΗΠΑ από τους οποίους μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι πολίτες από αυτές τις χώρες.
Οι πολίτες 13 χωρών επηρεάζονται: Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Συρία, Υεμένη, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα, Νιγηρία, Μιανμάρ, Ερυθραία, Κιργιζία, Σουδάν και Τανζανία.
Ακτιβιστές που αγωνίζονται να ανατρέψουν τους περιορισμούς τόνισαν τη σημασία του να αναγνωριστεί ότι το μέτρο δεν είναι μόνο μια απαγόρευση που αφορά τους Μουσουλμάνους αλλά και στοχεύει αφρικανούς πολίτες.
Έξι από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην απαγόρευση είναι στην Αφρική και το μεγαλύτερο βάρος που δίνεται στην ήπειρο είναι σκόπιμο και ταιριάζει με την υποτιμητική ρητορική του Trump προς τους Αφρικανούς.

Τι σημαίνει η νίκη Biden

Ακόμη και με τη νίκη του Biden η απειλή των διακρίσεων δεν εξαφανίζεται.
«Η κοινότητά μας είναι πάντα στην άκρη», λέει η Sarsour, επικεφαλής του MPower Change, ένα μουσουλμανικό λαϊκό κίνημα που υποστηρίζει την ανατροπή των ταξιδιωτικών περιορισμών εδώ και χρόνια.
"Ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να χαλαρώσουμε - ακόμη και υπό τη διοίκηση Biden", λέει.
Ο Sarsour γνωρίζει ότι λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει οποιαδήποτε προεδρική διοίκηση μετά τον Μπάιντεν να επιβάλει τους ίδιους σαρωτικούς περιορισμούς στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Συνεπώς, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τον Νόμο ο οποίος θα περιορίσει το πεδίο εφαρμογής των τρεχόντων περιορισμών, έτσι ώστε να ισχύουν μόνο για περιπτώσεις στις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών έχει εντοπίσει συγκεκριμένες περιστάσεις και αξιόπιστα γεγονότα που δικαιολογούν τον αποκλεισμό.
Η νομοθεσία θα καταργήσει όλες τις εκδοχές της απαγόρευσης, καθώς και θα περιορίζει την εκτελεστική εξουσία για να αποτρέψει τυχόν μελλοντικούς προέδρους από την έκδοση παρόμοιων απαγορεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης