Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (ΕΚΤ): Ισχυρή η δέσμευσή μας για στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

Panetta (ΕΚΤ): Ισχυρή η δέσμευσή μας για στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης
Οι επεκτατικές πολιτικές δεν πρέπει να σπαταληθούν υπογράμμισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να βγάλει την Ευρωζώνη από την ύφεση και μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη εφόσον χρειαστεί προκειμένου να αντισταθμίσει οποιαδήποτε πίεση, περιλαμβανομένης αυτής από την ενίσχυση του ευρώ, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
Με την Ευρωζώνη να εισέρχεται ξανά σε ύφεση κατά το τρέχον τρίμηνο, η ΕΚΤ αποφάσισε να ενισχύσει τη στήριξη της οικονομίας την περασμένη Πέμπτη (10/12), αλλά η δήλωση της επικεφαλής της Christin Lagarde ότι μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί όλη η δύναμη πυρός που συμφωνήθηκε και τα διάφορα δημοσιεύματα για διχασμό στον Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για το ύψος της επέκτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων προκάλεσαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας.
«Μπορούμε να εγγυηθούμε τη δέσμευσή μας για στήριξη της ανάκαμψης», είπε ο Panetta σε ομιλία του
Υπογράμμισε: «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας εφόσον υλοποιηθούν καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Το ύψος του πληθωρισμού

Το ευρώ κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, κάτι που αποτελεί «βαρίδι» για τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό και είναι ένα θέμα που αναδείχθηκε από τους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ δεν θα αποδεχτεί τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα μη συμβατά με τον στόχο της», τόνισε ο Panetta, ο οποίος θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών των πολύ χαλαρών νομισματικών πολιτικών της ΕΚΤ.
Ο Panetta κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να «χρησιμοποιήσουν σοφά» το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ανάπτυξή της κατά 1,5% έως το 2026.
«Αυτό που θα ήθελα να υποστηρίξω σήμερα είναι ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δεσμευτούν να συνεχίσουν να δίνουν βεβαιότητα στην οικονομία.
Το τέλος της πανδημίας είναι τώρα ορατό και πρέπει να παρατείνουμε τη στήριξη της πολιτικής για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη.
Ωστόσο, οι επεκτατικές πολιτικές δεν πρέπει να σπαταληθούν.
Μόνο χρησιμοποιώντας την ευκαιρία για επένδυση στην ανάκαμψη της ΕΕ θα μπορέσουμε να αναδυθούμε ξανά από την άλλη πλευρά με μία πιο δυναμική οικονομία και ένα πιο βιώσιμο βάρος χρέους», είπε, επισημαίνοντας ότι το 2021 θα είναι πιθανότατα ένα «έτος πανδημίας, που θα χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και ευρείες αδυναμίες όσον αφορά τις εταιρείες και τα νοικοκυριά».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης