Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αύξηση 22% του κατώτατου μισθού εν μέσω έντασης των πληθωριστικών πιέσεων

Τουρκία: Αύξηση 22% του κατώτατου μισθού εν μέσω έντασης των πληθωριστικών πιέσεων
Η απόφαση για μισθολογικές αυξήσεις δυσχεραίνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τιθάσευση του πληθωρισμού
Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% (συγκεκριμένα 21.56%) από την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Zehra Zümrut Selçuk τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 σε μια κίνηση που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση προς τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για συγκράτηση του πληθωρισμού αλλά κοντά στις απόψεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan ότι ένα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού «είναι αποδεικτό», σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg.
Η αύξηση, αν και γενναία, δεν ικανοποίησε τα σωματεία εργαζομένων, που την κρίνουν ανεπαρκή μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από το 2021 στις 2.826 τουρκικές λίρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Περίπου το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές κοντά στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με μελέτη της εργατικής συνομοσπονδίας DISK.

Απώλεια εισοδημάτων

«Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια εισοδήματος στη διάρκεια της πανδημίας, ο νέος κατώτατος μισθός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους εργαζομένους», επισημαίνει η πρόεδρος της DISK.
«Είχαμε ζητήσει αύξηση στις 3.800 λίρες.
Το ποσό που ανακοινώθηκε δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Ένωσης.
Οποιαδήποτε αύξηση πάνω από το όριο του 20% συνιστά «μείζονα πρόκληση» για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εξηγεί ο Maik Harris, ιδρυτής της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Cribstone Strategic Macro.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 14% τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα επιτάχυνση της αύξησής τους τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πληθωρισμό στο 12,1% στα τέλη του έτους, υπερδιπλάσιο του ετήσιου στόχου για ρυθμό αύξησης των τιμών 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης