Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλια Covid 19: Στη Γερμανία πέταξαν 1.000 δόσεις σκάρτες, τα παράπονα των Ιταλών και τα fake news από τη Μόσχα

Εμβόλια Covid 19: Στη Γερμανία πέταξαν 1.000 δόσεις σκάρτες, τα παράπονα των Ιταλών και τα fake news από τη Μόσχα
Στην Ιταλία, ορισμένοι πολιτικοί δήλωσαν ότι η Γερμανία φαίνεται να έχει περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό της
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να άρχισε ένα μεγάλο εγχείρημα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού της έναντι του Covid 19, αλλά η αρχή δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών.
Ο εμβολιασμός των 450 δόσεων ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους διαμένοντες στα κέντρα φροντίδας σε ολόκληρο το μπλοκ να είναι μεταξύ των πρώτων που έλαβαν τα εμβόλια των Pfizer και BioNTech, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες.
Και υπήρξαν προβήματα...
Αξιωματούχοι στη νότια Γερμανία δήλωσαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2020, ότι θα πετάξουν περίπου 1.000 δόσεις αφού διαπίστωσαν ότι δεν είχαν ψυχεί σωστά.
Οι έλεγχοι θερμοκρασίας προκάλεσαν επίσης καθυστερήσεις παράδοσης στην Ισπανία.
Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, ορισμένοι πολιτικοί παραπονέθηκαν ότι η Γερμανία - το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ και η έδρα της BioNTech - μπορεί να έχει περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό της.

Οι πρώτες παρτίδες

Η ΕΕ αναμένεται να λάβει τις πρώτες 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer έως την Πρωτοχρονιά, με τη διανομή 200 εκατομμυρίων δόσεων στις 27 χώρες μέλη της να ολοκληρωθούν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Το πρόγραμμα εμβολίων απαιτεί δύο δόσεις.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να συμφωνηθεί η παράδοση προαιρετικών επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τις δύο εταιρείες.
Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες φαρμακευτικές εκτός της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των Moderna και AstraZeneca, για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά.

Διατήρηση ψύξης

Εκτός του ότι είναι το πρώτο εμβόλιο COVID-19 που χορηγήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ, η συντήρηση του εμβολίου Pfizer είναι επίσης ιδιαίτερα δύσκολη.
Για μακροχρόνια αποθήκευση πρέπει να καταψυχθεί περίπου στους -70 βαθμούς Κελσίου (μείον 94 Φαρενάιτ).
Μπορεί να αποψυχθεί για λίγες μέρες πριν από τη χρήση, αλλά ακόμη και τότε πρέπει να διατηρηθεί σε ψύξη.
Στη νότια Γερμανία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα χρησιμοποίησαν κάποιες δόσεις αφού οι ανιχνευτές θερμοκρασίας έδειξαν ότι μπορεί να μην έχουν διατηρηθεί αρκετά κρύες.
«Υπήρχαν αμφιβολίες ως προς το εάν η ψυχρή αλυσίδα διατηρήθηκε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Christian Meissner, διοικητής της επαρχίας Lichtenfels της Βαυαρίας.
«Η BioNTech είπε ότι το εμβόλιο ήταν πιθανώς εντάξει, αλλά το «πιθανώς εντάξει» δεν είναι αρκετό», είπε στο Reuters TV.
Στην Ισπανία, η παράδοση μιας νέας παρτίδας από την Pfizer καθυστέρησε μια μέρα λόγω ενός ζητήματος με τους ελέγχους θερμοκρασίας που έχει πλέον επιλυθεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Salvador Illa.

Οι προσφορές

Η ΕΕ διανέμει τα από κοινού προμηθευθέντα εμβόλια σε αναλογική βάση στα 27 κράτη μέλη με βάση τον πληθυσμό τους, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης κάνει τις δικές τους συμφωνίες για να αγοράσουν επιπλέον δόσεις ξεχωριστά.
Στην Ιταλία, ορισμένοι πολιτικοί δήλωσαν ότι η Γερμανία φαίνεται να έχει περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό της, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά συμβολικής αρχικής διάθεσης.
«Οι λογαριασμοί δεν προστίθενται», δήλωσε ο Ιταλός ιολόγος Roberto Burioni στο Twitter, επισημαίνοντας αναφορές στη Γερμανία ότι οι παραδόσεις πρώτης ημέρας ήταν συνολικά 150.000 δόσεις, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έλαβαν μόλις 10.000.
Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με τη διανομή εμβολίων στη Γερμανία δήλωσε ότι καθένα από τα 16 γερμανικά ομοσπονδιακά κράτη είχε λάβει 10.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer πριν από την έναρξη του εμβολιασμού.
Ένας αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Υγείας απάντησε ότι το Βερολίνο υπέγραψε ξεχωριστή συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer.

Τα ρωσικά ΜΜΕ διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα δυτικά εμβόλια

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε σήμερα ότι τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά εμβόλια για την Covid-19 στις χώρες όπου η Μόσχα θέλει να πουλήσει το δικό της.
«Οι δυτικοί παρασκευαστές εμβολίων χλευάζονται ανοιχτά στα πολύγλωσσα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε παράλογους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε πιθήκους», έγραψε στο μπλογκ του ο Josep Borrell.
«Τέτοια αφηγήματα προφανώς απευθύνονται στις χώρες όπου η Ρωσία θέλει να πουλήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας.
Ο Borrell δεν έδωσε όμως συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει αντιθέτως ότι το Sputnik V στοχοθετείται από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από το εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης